Новини
Інфраструктура

“Нічий” люк у центрі міста створює проблеми хмельничанам (ВІДЕО)

Люк оглядового колодязя на вулиці Подільській у Хмельницькому провалюється, комунікації іржавіють, бо залиті стічною водою, а ремонтувати його нікому. За словами мешканців будинків, розташованих поруч з проблемною комунікацією, “Хмельницькводоканал” зобов’язав самих мешканців мурувати новий колодязь та купувати люк.

Аби випадкові перехожі, та й самі тутешні мешканці не втрапили в халепу, наступивши на небезпечний люк, хмельничани накрили його дерев’яними палицями. Провалюється він, розповідає мешканка однієї з квартир 130-го будинку Лілія, бо розрахований витримувати менші навантаження. А збільшилися вони, коли рух транспорту цією вулицею зробили двостороннім.

Був односторонній рух, було тихіше. Зараз дуже багато машин. Коли викупили приміщення під приватний садок і приватну школу, то дуже багато тут людей з’явилось, – розповіла журналістам Суспільного хмельничанка.

Крім того, що люк створює небезпеку для перехожих, він ще й завдає клопоту та збитків місцевим жителям. Над люком оглядового колодязя – калюжа брудної води, яка нікуди не стікає. Хмельничанка Лідія каже: воді нікуди подітися, бо зливової каналізації тут немає:

Немає і її тут ніколи й не було. Вода постійно сама по собі отак стікає. Сонце – вона висихає.

Від постійного застою води волого і в її помешканні, каже Лідія:

Постійно стіни мокрі. Ми два роки тому клеїли шпалери, в цьому році знов треба переклеювати. Вони просто відстають від стін, і вода потоком стоїть.

На прохання хмельничан відремонтувати колодязь і люк “Хмельницькводоканал” минулого року надіслав припис, в якому, зокрема, написано, що люк в аварійному стані, на балансі підприємства не перебуває, а є власністю абонентів, які мають терміново його відремонтувати, інакше до них вживатимуть заходів.

Вікторія Бадіна понад 20 років мешкала в одній із квартир 130-го будинку з батьками, вони тут живуть досі. Пам’ятає, як водоканал проводив сюди воду:

Будинок був спочатку без водопостачання, була тільки просто вода на вулиці в колонках. Коли ми проводили воду, ми робили врізку в цей колодязь. І для того за проєктом, щоб нам зробили врізку, за це треба було заплатити кошти.

Також жінка каже, що свої кошти мешканці квартир 130-го будинку платили за новий колодязь, за врізку в нього та за новий люк. Та не розуміє, як колодязь і люк можуть бути не на обслуговуванні водоканалу:

Як тоді нам міняли, він стояв на балансі, ми за все заплатили, а тепер він чомусь припинив бути на їхньому балансі.

Начальник водопровідного господарства Олександр Березюк натомість каже: колодязь – не на балансі підприємства, бо він – приватна власність:

Це приватні особи, і в нашої держави є інститут приватної власності, і так, згідно з технічними умовами, це їхній колодязь. Підприємство не може витрачати кошти на ремонти того обладнання чи тих мереж, які не на балансі.

Працівники водоканалу, розповідає Вікторія, влітку робили обстеження колодязя:

Приходили, подивилися, обстежили, відкачали звідти воду і сказали, що треба поставити новий колодязь, який приблизно вартуватиме 20 тисяч гривень.

З кого стягнути ці 20 тисяч, абоненти не знають, каже Лідія Мулик:

То люк купи, то заплати за те, що вони приїхали подивитись, то почистили, вимагають вісім тисяч. От з мене вимагали вісім тисяч, бо треба почистити колодязь. Я в міську раду зверталася, і вони мені почистили безплатно. А після того, що почистили, ще сто разів дзвонили, що оплатіть, оплатіть, оплатіть. В мене три тисячі пенсії, з чого я буду платити?

Олександр Березюк каже:

В мене дуже великі сумніви, що чотири квартири в 130-му будинку і 128-й будинок – і всі неспроможні.

Та в разі, якщо жителі нададуть довідки, що вони малозабезпечені й не можуть оплатити ремонт, їм, кажуть на підприємстві, підуть назустріч:

Таке рішення може прийняти або керівник підприємства, або керівництво міста. Звичайно, йдуть назустріч людям. Майже завжди. І знижки можуть дати вказівку зробити, безкоштовно ремонт.

Це не вперше хмельничани скаржаться на стан каналізаційних люків у місті. Так, свого часу зібрали підбірку фото найнебезпечніших, на думку містян, з них. А коли люки становлять небезпеку на дорогах, як хмельничани позначають, як можуть. Поте не завжди це рятує, до прикладу, водіїв.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook