Новини
Суспільство

Роботу лісівників пів сотні років тому показали в архівних фото з Хмельниччини

Лісівники Старокостянтинівщини поділилися своїми архівними світлинами. На них можна побачити, як вели лісогосподарську діяльність на Хмельниччині понад пів сотні років тому.

У минулому площі для посадки лісу готувались за допомогою коней чи буйволів. Лише у 1960-х роках на заміну тваринній силі прийшла перша техніка. Сьогодні ж підготовку ґрунту проводять виключно механізовано: за допомогою сучасних тракторів та ґрунтообробного обладнання.

Ліс саджали за допомогою лопат, мотик і мечів Колесова, які винайшли ще у 1883 році. Перші так звані лісопосадкові лопати важили близько 2 кг. Метод створення лісу за допомогою мечів використовують і зараз. А ще висаджують сіянці посадковими трубами і навіть автоматизованими європейськими машинами.

Лісівники філії кажуть:

“На початку 1960-х працівники уявити не могли, що лише один працівник зможе обробляти площу лісу, для догляду за якою раніше потрібно було щонайменше 5 людей”.

Догляди у ті роки проводили вручну: просапуванням, вирубуванням. Це вимагало багато часу та ресурсу. Нині ж для проведення доглядів за лісовими культурами використовуються мульчери та кущорізи, які повністю замінили ручну працю, значно пришвидшили роботу та збільшили ефективність.

Окрема тема – лісозаготівля. Звалювання та транспортування лісу було значно складнішим, вимагало фізичних зусиль та залучення великої кількості людського ресурсу. Якщо зануритися в історію, то до кінця XIX століття головним інструментом для валки дерев була сокира, яку з часом стала замінювати та доповнювати ручна пила. Звалене дерево розпилювали на необхідний розмір, аби можна було навантажити на віз або сани взимку. Після закінчення Другої світової війни на зміну ручної пили почали використовувати перші бензопили та техніку для вивезення лісу.

Сьогодні ж сучасну заготівлю неможливо уявити без новітніх агрегатів, потужних і водночас компактних бензопил або ж маневрової техніки, яка навантажить та вивезе деревину навіть із найскладніших ділянок. До прикладу, харвестер та форвардер, які стали невід’ємною частиною лісозаготівлі та в рази підвищили продуктивність праці.

Лісівники продовжують вдосконалювати свої методи та технології, забезпечуючи дбайливе ставлення до лісових ресурсів та збереження природного середовища для майбутніх поколінь. А фотографії стають свідками цієї неперервної еволюції, яка продовжується й донині.

За матеріалами Подільського лісового офісу. Фото архівні

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook