Новини
Здоров’я

Найвищий показник онкології за останні 15 років зафіксували на Хмельниччині

На Хмельниччині зафіксували найвищий показник онкології за останні 15 років. Серед жінок найчастіше діагностують рак молочної залози. Це захворювання, яке виникає внаслідок мутації клітин. Причини розвитку онкопатології різні – від психоемоційних до генетичних.

За словами завідувача відділення новоутворень грудної залози, шкіри, м’яких тканин і кісток Хмельницького обласного протипухлинного центру Ігора Дробнера, багато симптомів, починаючи від наявності ущільнення в тканині грудної залози, виділення з грудної залози, поява асиметрії, деформації, зміна шкіри тощо можуть казати про те, що щось не так. І якщо людина спостерігає хоч один з них або бачить появу чогось нового, чого раніше не було, – їй варто звернутись до лікаря.

Звертатися до фахівця за повним обстеження достатньо раз на рік, за умови якщо не знадобляться додаткові експертизи. Також жінки можуть проводити самообстеження, які лікарі рядять виконувати щомісяця через 5-7 днів після менструації.

Для того, аби зробити самообстеження, достатньо брошури, яку можна отримати або в сімейного лікаря, або в мамолога за місцем проживання, мати її під рукою. Використавши її один чи два рази, після чого жінка вже буде пам’ятати алгоритм що за чим робити і на що звертати увагу, – розповідає Ігор Дробнер.

Лікування недуги залежить від типу та стадії, на якій виявили рак.

На другому місці серед найпоширеніших видів онкології є новоутворення на жіночих статевих органах. Ці пухлини можуть бути як внутрішніми, так і зовнішніми.

Лікар гінеколог-онколог протипухлинного центру Тетяна П’ятницька каже, що у Хмельницькій області за минулий рік зареєстровано понад більше 580 випадків раку репродуктивної системи у жінок, наголошуючи, що понад 150 випадків раку шийки матки. І саме цю патологію можна профілактувати завдяки профілактичним оглядам, скринінгу (звичайному і цитологічному та вакцинації.

Нині в Україні зафіксовано дві вакцини, які профілактують рак шийки матки. Лікарі запевняють: вони є цілком безпечними.

Причиною захворювання є вірус папіломи людини, який, на жаль, у молоді є у 80 процентів і передається статевим шляхом. У більшості пацієнтів вірус ілюмінує з організму сам по собі. Але у кого є такі чинники, як проблеми з імунною системою, паління, часта зміна статевих партнерів, часті запальні захворювання, цей вірус може прогресувати, викликати передракові стани, а в майбутньому – рак, – зауважує Тетяна П’ятницька.

Рак знаходиться на другому місці з причин смертності в Україні. Проте у понад 40% випадках хворобі можна запобігти, якщо виявити її на ранніх стадіях і вчасно почати лікування. Крім того, слід дбати про здоровий спосіб життя, що знижує ризик захворювання.

Дивіться у сюжеті Першого Подільського

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook