Новини
Бізнес

Експорт худоби з Хмельниччини торік зріс ушестеро

Експорт товарів з Поділля минулоріч становив 777,9 мільйона доларів, що на 0,3% менше, ніж позаминулого року. Імпорт також зменшився – на 6,7% до 660,2 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 117,7 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,18 (у 2022-му 1,1).

Торік вивіз готових харчових продуктів підприємствами області становив 112,3 мільйона, що на вдвічі більше, ніж позаторік. Скажімо, цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 36,6 мільйона; зростання в 2,5 раза.

Понад третину експорту Хмельниччини – 38,2% від загального обсягу – склали продукти рослинного походження. Їх вивезено на 296,7 мільйона. Щоправда, це на 24,8% менше, ніж позаторік. Так, експорт зернових культур становив 195,6 мільйона, що на 25,6% менше, ніж у 2022-му.

Зазначимо, що за окремими групами товарів спостерігалося стрімке зростання. Так, експорт живих тварин зріс ушестеро. Алкогольні і безалкогольні напої та оцет ми вивезли на 30,9 мільйона, що на чверть більше, ніж позаторік.

Падіння в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило одну шосту. Продукції експортовано на 28,3 мільйона.

Під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті, на жаль, не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній скрутний час обмежена), тому проаналізувати, хто купував нашу продукцію, не можна. Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, торік також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 56,4 мільйона, що на 12,8% менше, ніж позаторік, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook