Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому подорожчає вода у два етапи

У “Хмельницькводоканалі” анонсували здорожчання води для споживачів. Це відбудеться у два етапи, згідно з планами національної комісії з регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг.

За словами заступника директора з фінансово-економічних питань “Хмельницькводоканалу” Олексія Лункіна, згідго з проєктом постанови Нацкомісії:

  • з 1 квітня пропонували встановити ціну 16.34 гривень за послуги водопостачання, 14.31 гривня послуга водовідведення;
  • з 1 липня пропонували сплачувати 20.15 гривні за послуги водопостачання і 20.40 гривень за водовідведення.

За його словами, із 2021 року хмельничани платять 14.17 гривень за кубометр водопостачання та 13.22 гривні за куб водовідведення. Ці тарифи — збиткові, бо минулого року суттєво подорожчала електроенергія та паливно-мастильні матеріали, пише Суспільне Хмельницький.

Понад 50% наших витрат — електроенергія. До прикладу, за 2023 рік вартість електричної енергії збільшилась по нашому підприємству на 32 мільйони. Витрати на паливно-мастильні матеріали від бази 2021 року, зросли майже у два рази, вартість реагентів зросла на 40-50%. Якщо найближчим часом не будуть відкореговані тарифи в галузі водопровідно-каналізаційного господарства, підприємство зможе перейти або на погодинну подачу води, або — не знаю. Зупиниться, — говорить посадовець.

Як розповів Олексій Лункін, підприємство не має права самостійно підвищувати тарифи, але має підтримувати в належному стані всі мережі водопостачання і водовідведення, насосні станції, очисні споруди, ліквідовувати аварійні ситуації й проводити планово-попереджувальні роботи. Тож підприємство наразі збиткове, каже Олексій Лункін: за 2023 рік Хмельницькводоканал зазнав збитків від основного виду діяльності на 63 мільйони. Триматися на плаву підприємству допомагає місцева влада, розповідає заступник директора, але покривати такі збитки з бюджету неможливо. За 2023 рік відсоток оплати по підприємству склав 97 відсотків. За січень 100%, але за попередні роки є близько 80 мільйонів заборгованості від населення.

Нагадаємо, з 1 квітня 2024 року жителі Хмельниччини почнуть отримувати третю платіжку за газ.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook