Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку митців Слов’янська (ФОТО)

Виставковий проєкт «НаГрані» відкрився у Хмельницькому обласному художньому музеї. В експозицію увійшли твори живописців, графіків і скульпторів прифронтового міста Донеччини, яке з 2014 року знаходиться під опалою ворога.

Виставка «НаГрані» вперше була презентована громаді рідного для митців Слов’янська на початку грудня минулого року. Ініціатором проєкту-рефлексії восени 2023 року виступив Слов’янський краєзнавчий музей у співпраці із Донецьким обласним художнім музеєм, представництвом «Аустауш» в Україні – Центром громадянського суспільства «Друкарня» та Хмельницьким обласним художнім музеєм.

До Хмельницького на відкриття виставки завітали митці та музейники незламного Слов’янська – директорка СКМ Євгенія Калугіна та художник Володимир Ковальов. До благодійного проєкту зі створення творів на тему героїчного протистояння міста, художнього висвітлення його втрат та руйнувань історичних пам’яток долучились як місцеві митці, так і ті художники, які наразі перебувають в евакуації, зазначає пані Калугіна:

Метою проєкту є меморіалізація подій, пов’язаних із російсько-українською війною, а також привернення суспільної уваги до історичних об’єктів Слов’янська, що постраждали внаслідок російської агресії. Творчість місцевих художників в цьому проєкті є їх вагомим особистим внеском у справу збереження та передачі історичної пам’яті майбутнім поколінням. Експонати виставки є художнім відображенням воєнної трагедії, внаслідок якої були пошкоджені або знищені історичні будівлі Слов’янська у період з 2014 року по сьогоднішній день. Творчі рефлексії художників різних поколінь, втілені у живописі, графіці та керамічних скульптурних композиціях, передали відчуття глибокого переживання міською спільнотою подій, що відбуваються в прифронтовому місті.

У Хмельницькому художньому музеї наразі представлені твори: Володимира Трутко, Альони Железнікової, Володимира Ковальова, Оксани Дашивець, Олега Беліка, Олександра Трегубова, Сергія Сметанкина, Володимира Радковського, Олени Мельникової, Віктора Камєнева, Марії Вишедської.

Виставка охоплює понад два десятки робіт, проте індивідуального заглиблення потребує кожна окремо. Так, в процесі відкриття директорка Слов’янського краєзнавчого музею зробила коротку екскурсію творами представленими на виставці. Кожен майбутній експонат колекції СКР розповідає про подію, долю, життя – людей, будівель, міста, яке щоденно знекровлює війна.

Так і тематичний плакат Віктора Каменєва «Евакуація» – на білому фоні зображено місто, яке втрачає своє життя, кров з відтоком його містян, які шукають порятунок від війни.

Центральні роботи експозиції «Чорне сонце» та «Кривавий слід» належать керамісту Володимиру Ковальову. Твори присвячені катастрофі війни, що обпалила людські помешкання, у пекельному вогні знищила долі, важким озброєнням намагається і сьогодні розтиснути дух українства, відсікти гільйотиною нашу історію, культуру, націю…

«Я щиро вдячний всім хто сьогодні прийшов разом з нами розділити велике горе війни. Наше спільне горе. Мені направду важко говорити, адже це земля, наші люди, діти не заслуговують на це страшне сьогодення. У своєму «Чорному сонці» я говорю про те, що бачу, про те, що має побачити весь цивілізований світ, щоб мати шанс на життя.» – коментує художник Володимир Ковальов.

Одна з робіт Оксани Дашивець «Перервана мелодія» розповідає ще одну історію життя – дівчини зі скрипкою. Саме у Слов’янську вона намагалася знайти порятунок, завела друзів, вийшла заміж і загинула в результаті прямого потрапляння вогню рф в її оселю.

Ще один вражаючий до сліз триптих художника Олександра Трегубова «За межею розуміння» присвячений наймасовішому російському обстрілу Слов’янська ракетами С-300 напередодні минулорічного Великодня. Твір, який між собою музейники називають «Страсна п’ятниця» вертає до подій 14 квітня 2023, тоді з-під завалів житлового будинку, три поверхи якого бути повністю знищені від прямого влучання ракети, дістали дворічного хлопчика. Від отриманих травм маля померло у швидкій.

Десятки історій про втрачений дім, пам’ять, голод, життя. І, водночас, це історії про надію відновлення, відбудову, перемогу.

Яким чином дана експозиція потрапила до Хмельницького і чому потрібно бачити мистецтво, що акцентує гострий контекст сьогодення розповіла на відкриття співкураторка проєкту, мистецтвознавиця Олена Михайловська:

Важко до кінця усвідомити – як сьогодні жити на грані, на межі, біля лінії фронту і лишатись митцем або музейником. Короткочасні відвідини Слов’янська у грудні 2023 року сформулювали внутрішню потребу відчути і зрозуміти його мешканців ще більше. Саме на відкритті виставкового проєкту «НаГрані» у Слов’янську стало зрозуміло, що його необхідно показати в нашому музеї. Ані тисяча кілометрів відстані, ані проблеми із скороченням фінансування музеїв, ані щохвилинна мінливість ситуації під час воєнного стану не зупинила кураторку, партнерів і друзів проєкту у здійсненні задуманого. Бо ми переконані, що саме мистецтво – один з найкращих способів не лише зрозуміти іншого, але й відчути його, подивившись на реальність його очима, – підкреслює співкураторка.

Експозицію «НаГрані» можна переглянути у ХОХМ до 27 березня.

Читайте також: Хмельницький художній музей став знімальним майданчиком

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook