Новини
Екологія

Операція “Первоцвіт” розпочалася на Хмельниччині

Як і щороку, природоохоронна операція «Первоцвіт» на Хмельниччині триватиме з середини лютого до кінця травня. За словами екологів, більшість рідкісних декоративних рослин, що занесені до Червоної книги України, продовжують зникати через винищення їх людиною.

У Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області нагадали перелік рослин, які заборонено зривати та продавати у період їх цвітіння, та штрафи за порушення заборони:

  • Підсніжник білосніжний – 62 грн за рослину;
  • Білоцвіт весняний – 62 грн за рослину;
  • Шафран Гейфелів – 62 грн за рослину;
  • Рябчик шаховий – 49 грн за рослину;
  • Сон великий – 49 грн за рослину та інші.

Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин, – нагадують в екологічній інспекції.

Якщо об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Також відповіли екологи на питання, чи можна безборонно продавати першоцвіти, вирощені в домашніх умовах:

Продавати червонокнижні рослини в Україні заборонено, незалежно від того, вирощені вони в домашніх умовах чи добуті з природних умов. Якщо ви маєте первоцвіти, занесені до Червоної книги України, краще зберегти їх для власного задоволення та насолоди, або ж взяти участь у програмах збереження та розмноження таких рослин у спеціалізованих установах.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook