Новини
Духовність

Громада на Шепетівщині будує власний храм ПЦУ

Мати свою церкву – давня мрія жителів села Полянь, що у Крупецькій сільській громаді Шепетівського району. Будівництво храму Православної Церкви України тут почали ще до повномасштабного вторгнення. Через війну воно сповільнилося. Проте селяни не втратили надії незабаром почути слово Боже українською у своєму селі. Церкву Святого Юрія будують на найвищому пагорбі села.

Не думаю, що в Україні сьогодні зводиться багато храмів ПЦУ, але ми разом з жителями, разом з прихожанами, разом з сільською радою будуємо храм, – розповідає голова Крупецької територіальної громади Валерій Михалюк.

Поки будується церква, як і раніше, мешканці Поляні ходять до храму у сусідньому Кривині або ж відвідують місцеву капличку, облаштовану у приміщенні колишньої насосної станції. Є у селі джерело зі святою водою – Покрови Святої Богородиці. Територію навколо джерела ошляхетнили: підвели дорогу, поклали бруківку, облаштували купіль.

Скільки існує село Полянь, ніколи тут не було церковного приміщення, – каже староста Полянського старостинського округу Крупецької громади Костянтин Шатковський. – Але люди створили ініціативну групу, сільська рада виділила земельну ділянку. Враховуючи те, що йде війна, зараз це на підйомі, і люди підтримують з патріотичного погляду.

Свято-Георгіївську парафію місцева релігійна громада зареєструвала у вересні 2020 року. Відтоді храм поступово будується. через війну будівельні роботи сповільнилися.

Частину коштів ми громадою віддали на Збройні сили України, допомагали і продуктовими наборами, і одягом, чим могли, – розповідає депутат Крупецької сільської ради Микола Качаровський. – А далі, якось так Бог дав, що помаленьку знову почалося і продовжується будівництво. Звичайно, до цього долучаються всі. Як я казав, хто чим може, той допомагає. І сільська рада допомагає. Має бути наша земля українська, віра українська, мова українська.
Хтось дає бульдозер безкоштовно – ми працюємо. Хтось дає якийсь матеріал безкоштовно
– ми працюємо.

Наразі до церкви вже підвели електрику. А щойно накриють купол, встановлять вікна та двері – розпочнуть богослужіння.

Детальніше – у сюжеті каналу ТВ7+

Читайте також: Суд на Хмельниччині підтримав релігійну громаду в її праві користуватися приміщенням храму

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook