Новини
Суспільство

Сапери з Кам’янця-Подільського отримали 20 нових пікапів та комплекти базового обладнання

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» забезпечив транспортом і базовим найнеобхіднішим обладнанням ще 40 інженерно-саперних груп Сил підтримки ЗСУ в межах спільної з компанією Київстар ініціативи «Нам тут жити».  По 20 комплектів майна передали 48-й Кам’янець-Подільській інженерній бригаді та 47-й окремій інженерній бригаді з Рівненщини. 

Загалом допомогу за проєктом отримали 146 груп. Зокрема, 48-й інженерній бригаді від осені 2023 року Фонд передав вже 36 автомобілів і наборів обладнання. Ще чотири таких комплекти з транспортом отримали сапери 143-го об’єднаного навчально-тренувального центру «Поділля».

«Підрозділи Сил підтримки ЗСУ розміновують як деокуповані Харківщину і Київщину, так і райони Херсонщини, Донеччини, Запоріжжя, де тривають бойові дії. Ми почали передавати їм прохідні надійні авто й обладнання за проєктом «Нам тут жити» влітку торік. Це вже суттєво підсилило саперів у виконанні завдань із розмінування та інженерної розвідки і врятувало не одне життя», — говорить директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Перші саперні групи отримали допомогу в липні 2023 року. Відтоді в рамках ініціативи «Нам тут жити» Фонд передав захисникам із 11 військових частин Сил підтримки, зокрема: 

  • 42 модульні вибухозахисні костюми; 
  • 146 нових пікапів;
  • 146 металошукачів;
  • 146 машинок для дистанційного підриву боєприпасів;
  • 146 квадрокоптерів Autel для дорозвідки замінованих територій;
  • 146 планшетів для нанесення на мапи даних про заміновані ділянки;
  • 146 омметрів; 
  • 146 групових наборів для розмінування;
  • 292 бухти проводу; 
  • 438 радіостанцій Motorola;
  • 438 щупів;
  • 438 набедрених наборів інструментів для розмінування і стільки ж — індивідуальних.

Зазначимо, що усі спеціалізовані саперні інструменти й прилади, а також вибухозахисні костюми – вироблені в Україні. 

«Повернись живим» послідовно працює в напрямі мінної безпеки з 2016 року. Тренування військових і забезпечення усіх складових Сил оборони саперним обладнанням — чимала частина роботи організації. Однак «Нам тут жити» — перший такий масштабний проєкт Фонду в цій сфері. Разом з партнерами і завдяки донатам тисяч небайдужих нам вдалося закрити усю нагальну потребу мобільних груп розмінування Сил підтримки в транспорті й базовому обладнанні. Це суттєва допомога військовим і в очищенні нашої країни від наслідків війни, і у виконанні завдань на фронті», – каже керівниця інструкторського відділу Фонду «Повернись живим» і проєкту «Нам тут жити» Вікторія Дворецька.    

Збір 175 мільйонів гривень на проєкт із розмінування стартував у травні торік. Про його завершення «Повернись живим» і Київстар оголосили 13 лютого. Завдяки внескам небайдужих українців, іноземних партнерів, абонентів і співробітників мобільного оператора, а також десятків представників бізнесу та культури акумулювати вдалося 180 мільйонів гривень.

 Зібрані понад заплановане кошти Фонд «Повернись живим» також спрямує на закупівлю саперного обладнання для Сил підтримки.

Довідка: «Повернись живим» — це благодійний фонд компетентної допомоги армії, а також громадська організація, яка займається аналітикою у секторі безпеки та оборони, реалізує проєкти з реабілітації ветеранів через спорт. Із 2014 року працює на технологічну перевагу Сил оборони України у війні з росією, закуповуючи транспорт, оптику, засоби живлення, зв’язку й розвідки, в тому числі безпілотної. Навчає захисників саперної справи і снайпінгу, стрільбі із закритих позицій і управлінню безпілотниками, тактичній медицині. Станом на грудень 2023 року Фонд зібрав на допомогу Силам оборони понад 10 мільярдів гривень.

Читайте також: Про саперів з Хмельниччини зняли документальний фільм 

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook