Новини
Культура

У Хмельницькому відзначили таланти літературної ниви

Відкритий міський конкурс читців «Квітка Прометея» відбувається у нашому місті вже вчетверте. Цьогоріч місцем проведення літературного змагання, приуроченого до Дня народження культової української мисткині та громадської діячки Лесі Українки, став мистецький простір «КУТ».

Конкурс було започатковано у 2021 році, відтоді талановитими читцями та місцевими юними авторами опікується у межах конкурсу Хмельницький міський будинок культури за сприяння управління культури і туризму Хмельницької міської ради та підтримки Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради.

Юлія Мусієнко, заступниця директора ХМБК та організаторка IV Відкритого міського конкурсу читців «Квітка Прометея» наголошує, що мистецьке змагання має одразу кілька цілей:

«Міський онлайн-конкурс читців «Квітка Прометея» (далі – Конкурс) проводиться з метою широкої популяризації української мови та літератури, виявлення обдарованої учнівської та студентської молоді, культурного, естетичного та патріотичного виховання та сприяння у глибшому ознайомленні та вивченні молоддю творчої спадщини великої української поетеси Лесі Українки.»

Цьогоріч у конкурсі взяли участь учні 1-11 класів загальноосвітніх та мистецьких шкіл Хмельницької міської територіальної громади, студенти ВНЗ у таких вікових категоріях: І (6-9 років); II (10-13 років); III (14-17 років); IV (18 і старші).

Учасники представляють майстерність у чотирьох номінаціях: «Класична література», «Сучасна література», «Авторський твір» та «Гумор».

До складу журі конкурсі 2024 року увійшли: театральний режисер Дмитро Гусаков, поетеса Ольга Нєсмєянова та головна режисерка ХМБК Марина Семенюк. Цього року вперше виступи учасників відбувалися наживо перед членами журі, на відміну від попередніх трьох років, коли учасники надсилали попередньо-відзняте відео з декламацією.

Конкурс було започатковано в онлайн-форматі у ковідні роки, далі почалася війна. Цьогоріч ми прийняли рішення побачити і почути читання наживо. Адже, адреналін, який охоплює кожного учасника при такому виступі дає розвиток і мотивацію підвищити свій професійний рівень, більше читати і готуватися до конкурсу з більшим стимулом, – зауважує членкиня журі Марина Семенюк.

У конкурсну програму учасники обирали два твори українською мовою, один з яких обов’язково мав належати авторству Лесі Українки.

Другим твором учасники декламували твори сучасників, таких як: Оксана Радушинська, Микола Ждан, Тетяна Власова та Лала Таратакіна та класиків – Тараса Шевченка, Василя Симоненка, Павла Глазового і Леоніда Глібова.

Перед конкурсною комісією учасники мали представити різноманітні (поезія, проза, уривок, композиція тощо) та різножанрові (поема, філософська, патріотична лірика, описовий твір, байка, гумореска, есе тощо) твори.

Як зазначає голова журі конкурсу – головний режисер обласного академічного театру ім. М. Старицького та Народного аматорського театру «Дзеркало» Хмельницького міського будинку культури Дмитро Гусаков, такі змагання сприяють підвищенню націонал-патріотичного духу та підтримці нашого війська на інформаційному фронті:

«Такі конкурси змалечку привчають наше підростаюча покоління до української культури. В моєму харківському дитинстві на превеликий жаль такого не було. Якби такі заходи проводились по всій країни, то можливо і сьогоденної війни б не було. Такі заходи звертають уваги на розуміння української ідентичності в собі, необхідності її виховання і збереження.»

Всього у конкурсі взяло учать 80 дітей та молоді у чотирьох номінаціях. У кожні номінації було розподілено нагороди за перше, друге і третє місця. Крім того, у програму нагород було введено спеціальну відзнаку від членів журі, одну з яких отримали дівчинка, яка читала поезію своєї матері про війну.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook