Новини
Інфраструктура

Укриття за майже 20 мільйонів будують у дитсадку Хмельницького

Дитсадок, розташований у середмісті обласного центру, з початку повномасштабного вторгнення був зачинений через відсутність бомбосховища. Тепер у вихованців з’явився шанс повернутися у свій дошкільний заклад, адже в ньому незабаром завершать будувати власне укриття.

Днями батьки прийшли до дошкільного закладу, аби поспілкуватись із його директоркою щодо перспектив відновлення освітнього процесу у стінах закладу. За словами однієї з мам – Марини Бортник-Гулеватої, її молодший син відвідував цей заклад лише пів року – до 24 лютого 2022 року.

23 лютого ми сюди занесли солодощі для дітей, мали наступного дня йти святкувати день народження сина. Дивились на проліски й фотографували, і не здогадувались, що це ми останній раз були у цьому садочку. Коли нам довелося перейти звідси, це була така травма для дитини, тому що він тоді був у наймолодшій групі, вони ледь взагалі звикли ходити в садочок, – розповіла журналістам Суспільного Марина Бортник-Гулевата.

Підготовчі роботи з будівництва укриття розпочали у грудні. І одразу зіштовхнулися з проблемами.

У садку всі комунікації не відповідали своїй дійсності. У нас з цим виникли виробничі труднощі. Тому ми по-новому все погоджували. Насправді було трошки важко — цей бюрократизм трошки затягнув. Ми затримались через перенесення комунікацій рівно на п’ять тижнів, – розповів представник будівельної компанії Олег Федаш.

Товщина стін в укриті буде 40 сантиметрів. наразі у майбутньому сховищі завершили проведення каналізації, завершують перенесення водогону. Після водогону підрядники візьмуться за перенесення тепломережі та почнуть копати котлован.

На будівництво укриття з міського бюджету візьмуть майже 20 мільйонів гривень, – розповіла директорка закладу Галина Бєлікова. Воно буде розраховане на 110 дітей та 50 працівників. До цього облаштувати укриття в приміщенні дитсадка не було можливості, оскільки він не має підвального приміщення. Дітей, які відвідували дитсадок до повномасштабного вторгнення, перевели у два інші дошкільні навчальні заклади у центрі міста.

Завершити роботи з будівництва укриття у дитсадку і здати його в експлуатацію планують до кінця травня.

Більше інформації – у сюжеті каналу Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook