Новини
Здоров’я

Стала відома причина спалаху кишкової інфекції у Хмельницькому

Генеральний директор установи Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич під час брифінгу повідомив результати дослідження відібраних зразків, що допомогли встановити джерело збудника та чинники передачі сальмонел, які стали причиною захворювання хмельничан, котрі відвідували один із закладів громадського харчування у місті.

Нині 11 осіб госпіталізовано в інфекційну лікарню. Їх стан описують, як середньої важкості. З біоматеріалу восьми осіб, які наразі перебувають на лікуванні у медичних закладах Хмельницького, під час дослідження було висіяно сальмонелу.

Для дослідження брали зразки води, продуктів з холодильників та складу, змиви з об’єктів довкілля. Також обстежили персонал закладу. Результати вразили навіть фахівців.

Сальмонелу виділили з біоматеріалу кухаря закладу, а також з соусу, який використовувався для приготування салату “Цезар”. Бактерії знайшли також на спецодягу ще одного з кухарів закладу. Крім того, частина досліджених продуктів забруднені іншою умовно-патогенною мікрофлорою, а саме золотистий стафілокок, кишкова паличка, ентеробактерії. Із 40 змивів 23 було з відхиленням.

За словами Миколи Габрикевича, отримані результати дослідження свідчать про недотримання дезінфекційного режиму та санітарно-гігієнічних умов у закладі, який, нагадаємо, на час розслідування обставин спалаху кишкової інфекції було тимчасово закрито.

У центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України радять закладам харчування Хмельницького радять проводити додаткові дослідження персоналу, страв та поверхонь задля недопущення подібних ситуацій у майбутньому.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook