Новини
Інфраструктура

Стихійні сміттєзвалища влаштували у громадах неподалік Хмельницького

Звалище сміття, серед якого, зокрема, трапляються рештки тварин, влаштували у селищній громаді, розташованій неподалік Хмельницького. І це не єдина проблема у цій громаді, адже є ще ліс, який також потребує термінової уваги. І це також не єдина громада в безпосередній близькості від обласного центру, що потребує кардинально інакших підходів до збору та утилізації сміття.

У Хмельницькому вже яке десятиліття влада намагається збудувати сміттєпереробний завод. Поки поблизу обласного центру є вільне місце на полігоні твердих побутових відходів, який ускладнює життя мешканцям прилеглих територій, але на життя хмельничан особливо не впливає, мешканці Хмельницького можуть тішити себе ілюзією, що проблема сміття для них не актуальна. До пори, до часу, звісно.

А ось мешканцям прилеглих сіл доводиться боротися зі сміттєзвалищами, здебільшого несанкціонованими, самотужки.

Одне зі стихійних сміттєзвалищ виявили неподалік села Скаржинці, що у межах Розсошанської громади. Кажуть, що туди, крім усього іншого, скидають рештки мертвих тварин. Про це журналістам Суспільного розповів Віктор Кравчук, який виявив сміттєзвалище на території громади.

Два роки тому місцеві побачили, як один чоловік звозить на стихійне сміттєзвалище біля Скаржинців трупи тварин. Тоді йому поліція сказала сплатити штраф 1094 гривні”, – розповів чоловік журналістам.

Судячи з фото, зроблених журналістами Суспільного вчора, 2 березня 2024 року, за цей час ситуація на краще не змінилася.

Потерпає також ліс на території громади. Його крайні межі, схоже, облюбували любителі відпочинку на природі, не навчені прибиратися за собою.

Кореспондентці Суспільне Хмельницький не вдалось зв’язатись ні з сільським головою, ні з секретарем. Однак, за словами місцевих мешканців, у сільській раді їм пообіцяли прибрати рештки тварин у понеділок, 4 березня.

Розсошанська громада – не єдина, що потерпає від сміття на своїй території. Борються з ним і мешканці Олешинської громади. Причому, так само – самотужки.

Сьогодні вирішила, хоч трішки прибрати на дитячому майданчику. Це сміття лежало тут з літа. Як бачимо: успішно перезимувало і “милує” наше око вже навесні. Дякую ще одній матусі, яка підтримала мою ініціативу + підкинула свою ідею. Таким чином, ми за 2 години, змогли позбирати сміття на майданчику і трішки прибрали біля зупинки. Це вже не вперше ми так організовуємося і стараємося своїми силами підтримати чистоту. Але! Завжди ми цього робити не зможемо! Це не наша робота і це сміття не приносять наші діти, яким від 1 до 3 років! Біля зупинки повні пакети розбитого скла, мішків, пляшок і т.д. Невже ці пакети не можна було поставити там, де машина забирає сміття??? Виникло таке запитання: “Хто має це все прибирати?”. Дитячий майданчик повністю занедбаний. Влітку наші чоловіки косили біля гойдалок, щоб малеча мала змогу покататися. Цього року вже такої можливості ми не маємо. Більшість все поламане. Невже не має відповідних структур, які повинні відповідати за нього???написала пані Алла, на жаль, не вказавши, про який саме населений пункт Олешинської громади йдеться.

Та додала фото:

Мешканці Олешинської громади – досить активні. Під дописом зібралося чимало коментарів. В тому числі із запитаннями до місцевої влади.

Хочеться звернутися до нашої Валентини Андріївни на рахунок встановлення сміттєвих баків в селі Велика Калинівка, хоча б 2 баки. А також виділити три банки фарби, щоб оновити дитячий майданчик.

На три банки фарби можна зібратись самим батькам, і не чекати владу, тим більше – це вашим дітям !!

Три банки – це було сказано образно, якщо влада виділяє кошти на благоустрій сіл, чому ми маємо свої кошти давати?

Ви праві. Можемо скинутися. Але було б добре, якби ще хтось його перевірив і полагодив. З цим ми не справимось. Гірка, взагалі, не знаю для кого зроблена, бо на ній можна тільки покалічитися, гойдалки і відро – лише зварювальник допоможе і т.д. Ну і зараз не ті люди, щоб “скинутися”. Не допросишся))). А, взагалі, можна було б насадити молодих плодових дерев. Тим яблуням вже більше 30-ти років. Але…

Ви знаєте, така посада як двірник існує лише в пост радянських країнах. В інших країнах вулиці прибирає машина раз в місяць, в Італії раз в тиждень. Дитячі майданчики ніхто не прибирає, бо там ніхто не смітить. Про відеокамери я особисто говорила ще з Осядлим, коли зробили перший майданчик з коліс. Цей майданчик зробили пару чоловік і діти. Він протримався недовго. Можливо місяць. Засрали, колеса розтягнули. Перше, батьки повинні виховувати своїх дітей. Друге, самі дорослі повинні займатися своїм вихованням. Третє, встановити відеокамери і штрафувати тих хто не здатний жити в чистоті та порядку. Це не приїхали з Хмельницького і насмітили. Не прийшли з Гречан. Навіть не з під лісу прийшли. Це зробили ті, хто тут живе, поряд. І це питання піднімалося давно. Подивіться на берег, подивіться на ліс. Просто живуть люди засранці, в яких немає ні совісті, ні розуміння елементарних речей і абсолютно відсутнє виховання. І нехай буде 10 двірників, це не допоможе. Бо чисто не там де прибирають, а там де не смітять.

В нас дитячий майданчик ще скільки років назад поставили і все за нього забули. Ніхто до нього не дивився ніхто не фарбував, не косив. Було свято – повішали сміттєві пакети, і ніхто їх не забрав, собаки розтягнули. Ми самі своїми силами, що могли, те робили: і прибирали, і косили. Теж саме з сміттєвими баками: чому неможна поставити 2-3 баки. Я не кажу на кожній вулиці. Я розумію, що Олешин – центр старостинського округу, але напевно вже пора трохи звертати увагу і на інші села. Шкода, що підлітки зневажають чужу працю. І знаю точно, що за тиждень-другий там знову буде гора сміття. І так по колу…

На коментарі під дописом відреагувала староста старостинського округу з центром у селі Олешин Валентина Базилюк:

Доброго вечора усім вам жителі. села В.Калинівка. Сподіваємося, що швидким часом контейнера будуть стояти, але прошу усіх вас, виховуйте, як своїх дітей, так і чужих, не соромтеся зробити зауваження. Не там чисто де прибирають, а там де не смітять.

Хмельничанам також не позаздриш. Мешканці мікрорайону Озерна та житлових масивів на околиці міста зі страхом чекають можливих розкопок на краю Гринівецького лісу. Місцеві кажуть, там колись був скотомогильник, де закопували, в тому числі хворих тварин. Тож містяни не виключають екологічної катастрофи, зокрема, через сибірську виразку, що теоретично може вирватися з-під землі, якщо цю територію почнуть розкопувати.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook