Новини
Культура

У Хмельницькому обласному художньому музеї провели лекцію з основ інтерпретації мистецтва

Напередодні у ХОХМ відбувся семінар-практикум «Аналіз–інтерпретація твору мистецтва: сучасні методики» за участі музейників, вчителів образотворчого мистецтва, педагогів та бібліотекарів.

Захід ініціювали методисти Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка для вчителів образотворчого мистецтва та інтегрованого курсу «Мистецтво», які викладають дисципліну по всій області. Тож, в першу чергу, таку потрібну у професійному розвитку вчителів подію підтримав Ігор Гіджеліцький, перший проректор закладу:

Ця подія – черговий приклад багаторічної налагодженої інтеграції між закладами освіти, культури та мистецтва, що здійснюється нашим інститутом. Конференції, круглі столи, семінари, онлайн-екскурсії, мистецькі зустрічі сприяють поглибленню знань та вирішенню освітянських та культурологічних питань. Адже сьогодні кожна інституція своєю діяльністю працює на наближення нашої перемоги і лише разом ми можемо її досягнути.

З презентацією новітніх й досвідних методик інтерпретації мистецтва для дітей завітала на семінар, кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри педагогіки, інклюзивної освіти та менеджменту Чернігівського ОІППО імені К.Д. Ушинського, старша викладачка ПУ «Інститут прикладної педагогіки», співавторка  підручників та посібників з мистецької галузі Оксана Колотило.

Як зазначила організаторка заходу – методистка художньо-естетичних дисциплін Анжела Махмутова, аналіз-інтерпретація творів на уроках інтегрованого курсу «Мистецтво» є обов’язковим етапом, а художній музей – особливе місце для поповнення методологічної бази викладачів:

Важливість проведеного заходу полягає у тому, що освіта – найкращий цілеспрямований спосіб опанування культур. Тому що спільні зусилля помножують загальний результат. Постійна співпраця з Хмельницьким обласним художнім музеєм та Хмельницькою науковою універсальною бібліотекою розширюють простір ідей та проєктів, які поповнюють скарбницю методик вчителів.

Завідувачка мистецького відділу ХНУБ Неля Томаля представила учасникам семінару мистецтвознавчу літературу, практичну для педагогів не тільки при підготовці до цікавого уроку, але й для розширення бази знань про історичних та сучасних митців та діячів культури.

Хмельницький обласний художній музей не тільки надав простір залів для проведення заходу, але й долучився через проведену практичну вправу по інтерпретації арту. Так, заступниця директора ХОХМ, мистецтвознавиця Олена Михайловська розповіла гостям семінару про роботу музею за останні два роки, сучасні практики роботи з дітьми та підлітками, які впроваджують науковці закладу. Крім того, пані Михайловська провела екскурсію діючими виставками «На Грані» (м. Слов’янськ) та «Не ідол: Тарас на часі», які в першу чергу покликані через мистецтво руйнувати усталені соціальні стереотипи.

Також кураторську екскурсію щойно відкритою виставкою львівської мисткині Людмили Давиденко «Зрозуміти» з детальним розбором творів, провела науковиця ХОХМ Антоніна Мельничук. За словами слухачів, ця екскурсія довела, що  абстрактне мистецтво інтерпретується набагато глибше, ніж реалістичне, але для цього потрібні знання, досвід, емпатія.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook