Новини
Офіційно

Пам’ять загиблих маріупольців вшанували у Хмельницькому

Аби вшанувати пам’ять українців, які загинули у 2022 році внаслідок російського авіаудару по Донецькому академічному обласному драматичному театру в Маріуполі, 16 березня у Хмельницькому відбулася скорботна акція навпроти входу до обласного музично-драматичного театру імені М.Старицького.

З ініціативи Центру підтримки переселенців “Я – Маріуполь” у місті Хмельницький учасники акції  відтворили на хмельницькій бруківці напис російською «ДЕТИ», який того дня майорів біля драмтеатру в Маріуполі, та встановили поминальні лампадки.

За словами керівника Центру Євгена Мазура, цьогоріч у місті Хмельницькому така акція проходить вперше; водночас вона відбулася у 17 містах України.

Символічно, що саме  у Хмельницькому обласному музично-драматичному театрі імені М.Старицького, біля якого відбулася акція,  розташований Центр видачі гуманітарної допомоги Хмельницької обласної ради, який вже третій рік поспіль  надає  допомогу внутрішньо переміщеним особам, в тому числі й маріупольцям, зазначають у Хмельницькій обласній раді.

З перших днів повномасштабного вторгнення російські війська обстрілювали Маріуполь, а з 9 березня 2022 року почалися страшні ворожі авіанальоти. Люди, які залишилися в місті, не мали доступу до води та їжі, а виїхати їм не дозволяли російські військові. Прихистком для багатьох стала будівля місцевого драмтеатру. У сховищі театру мала змогу розміститися лише невелика кількість людей, тому маріупольці мешкали на поверхах театру, у коридорах, у залі та просто на сцені.

Напис російською “ДЕТИ” з’явився перед маріупольським драмтеатром за декілька днів до трагедії. Це була спроба врятуватися, показавши ворогу, що у будівлі перебувають мирні маріупольці, які шукають прихисток. 

16 березня 2022 року окупанти цілеспрямовано влучили у будівлю драмтеатру, де перебували понад тисяча мирних мешканців Маріуполя. Внаслідок авіа удару під завалами театру загинули люди, серед яких – чимало дітей. 

Російський авіаудар по драмтеатру в Маріуполі зруйнував його центральну частину: уламками завалило вхід у бомбосховище, яке знаходилося у будівлі. Розбирати завали та надавати медичну допомогу фактично не було можливості, тому що обстріли міста не вщухали ні на хвилину. Точну кількість жертв, які загинули внаслідок авіаудару по драмтеатру, складно назвати й досі. Російські окупанти не розбирали завали будівлі, а цинічно знесли все, аби приховати сліди своїх злочинів.

Знищення українців у драмтеатрі в Маріуполі є одним із численних прикладів безжальності та жорстокості російських окупантів під час російсько-української війни.

“ДЕТИ” –  напис російською під розгромленим драмтеатром у Маріуполі… А у мозку бринить українське  “де ти?”  –  де ти, загублена ворогом українська душа, у яких нетлінних світах?

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook