Новини
Культура

“Як створюється вистава”: шанувальникам театру у Хмельницькому покажуть життя за лаштунками

Народний аматорський театр «Дзеркало» Хмельницького міського будинку культури до Міжнародного дня театру підготував особливий професійний сюрприз для вірних поціновувачів театрального мистецтва. Вже наступної неділі, 24 березня, у мистецькому просторі «КУТ» відбудеться довгоочікувана вистава знаного у місті театрального колективу «Дзеркало» під керівництвом режисера Дмитра Гусакова.

Восени 2021 року, між карантином і великою війною, містяни мали нагоду побачити минулу прем’єру театральної трупи. Виставу «Кароль», за п’єсою польського драматурга Славоміра Мрожека, яку «дзеркальці» зіграли під час театрального фестивалю «Акт другий. Урбаністичний» і сьогодні з теплотою згадують її глядачі.

За два роки повномасштабної війни актори та режисер більш ніж засумували за підготовкою та «народженням» нового творіння натхненної і незламної Мельпомени.

Без сумніву, впродовж цієї перерви театральна команда не сиділа без діла. Навіть служба Дмитра Гусакова в лавах ЗСУ підбадьорювала і мотивувала артистів працювати над собою та не полишати репетиційних практик.

Так, театральні сцени Хмельницького в цей період бачили знайомі роботи колективу – «Вражена Тетяна», «Проскурів, цегла і любов», а також калейдоскопічну замальовку з переосмислення минулих вистав до 70-річчя театру. Але публіка і сам театр «Дзеркало» буквально «зголодніли» за новим, «смачним» матеріалом і ось, нарешті, всі дочекалися жаданого «смаколика».

Нова постановка за мотивами нарису Карела Чапека «Як ставиться п’єса», за словами режисера Гусакова, презентує водночас бурлеск, вар’єте, комедію і фарс в одному флаконі.

Художник прочитує п’єсу попри принади складу та композиції. Його цікавить, де і які мають бути двері і які меблі хоче розставити на сцені автор, щоб, порадившись із режисером, все зробити навпаки. Тоді вражений автор заявляє, що він саме так усе собі уявляв. Театр взагалі своєрідний тим, що там усі речі виглядають інакше, ніж спочатку передбачалося, – писав у своєму творі Карл Чапек.

Чого ж очікувати глядачу і чого ця прем’єра вартує для колективу театру «Дзеркало», ми спитали у Дмитра Гусакова.

Сьогодні продукувати нове, українське мистецтво – наша задача і святий обов’язок. Адже це формує нас як націю – самобутню, унікальну. Наш колектив планував чергову прем’єру після «Кароля» навесні 2022 року, але війна, ця клята війна знищила всі календарі. Ця прем’єра для театру «Дзеркало» – свіжий ковток повітря і водночас кращий спосіб вижити на тлі трагедії, що розгортається у нашій державі. Так, саме «вижити», адже будь-який театр буквально засихає без роботи та нових мистецьких проєктів, він просто зникає з часом… – каже режисер.

Керівник театру «Дзеркало» поділився з нами головним секретом нової вистави. Варто зазначити, що такий коментар від режисера ми почули вперше:

Ця постановка ставилась, репетирувалась і корегувалась просто неймовірно легко. Адже ця вистава будувалася нами про нас самих. Звичайно, досвід культового творця Карла Чапека став нам у пригоді. Кожен етап створення вистави – розбір матеріалу, розподіл ролей, репетиції тощо – знайомий і пережитий нами десятки разів. Для глядача, своєю чергою, це дійсно новий досвід і можливість зазирнути за лаштунки, де розгортається й кується нове мистецтво. Це дійсно дивовижно!

Для того, щоб потрапити на виставу потрібно зробити благодійний внесок в розмірі 100 гривень безпосередньо в день вистави або заздалегідь за реквізитами: https://send.monobank.ua/jar/4Rkj1TXH4e, номер картки банки 5375 4112 1609 2127.

За словами Дмитра Гусакова, частина донатів піде на допомогу колезі, режисеру анімаційних фільмів Вадиму Подзігуну, який наразі захищає Україну на фронті. Решта виручених коштів будуть спрямовані на розвиток і потреби народного аматорського театру «Дзеркало» ХМБК.

А вам відомо, як створюється вистава? Ви точно знаєте, який шлях треба пройти від того, як режисер вперше бере до рук нову п’єсу та аж до моменту, як зал після вистави вибухає оваціями? Скільки протягом цього часу розтрощено посуду, використано носовичків, пошматовано паперу? Скільки разів режисер погрожував «кинути все до бісової матері!»? Скільки разів актори гупали об стіл заявою на звільнення, щоб на ранок повернутись і вчасно бути на репетиції? Якщо вам невідомі відповіді на ці питання і вас «до мурах» цікавить, бентежить, хвилює бурхлива, непередбачувана театральна кухня, то 24 березня о 18.00 на вас очікує прем’єра-враження, прем’єра-відродження, прем’єра-артманіфест  «Як створюється вистава».

Ще одним сюрпризом для гостей прем’єри стане розіграш цінного подарунку з театральною родзинкою, тож не баріться та бронюйте скоріше місця! 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook