Новини
Екологія

Стихійне сміттєзвалище ліквідували у лісі на Хмельниччині (ФОТО)

У лісі на Шепетівщині ліквідували стихійне сміттєзвалище. За словами лісівників, це проблема, з якою боротися стає дедалі важче. За перші три місяці 2024 року складено понад десяток протоколів за засмічення лісів. Штраф за порушення складає від 425 грн до 850 грн.

На жаль, в якому саме населеному пункті на Шепетівщині живуть несвідомі особи, які використовують ліс як місце, куди можна “скинути” сміття, у Подільському лісовому офісі не вказують. Однак за деякими деталями можна припустити, що це, швидше за все місто, адже поруч з засміченою лісовою територією є житлові будинки, школа, волейбольний майданчик. Також через загиджений сміттям ліс прокладена дорога для прогулянок. І навколо усього цього – чимала територія, яку з року в рік люди засипають побутовими відходами.

Схоже, мешканцям цього населеного пункту приємно жити поруч зі смітником та гуляти серед сміття, адже зібратися гуртом та прибрати зелену зону вони бажання не виявили. Тож це довелося робити лісівникам.

Це стихійне сміттєзвалище – не єдине. Прибирання лісів зараз тривають по всій області. Виявляють їх лісівники під час рейдів.

За перші три місяці поточного року складено 11 протоколів на порушників, які засмічують ліс. Такі акції проводяться у нас постійно, переважно у весняний та осінній період, коли сміття стає видно. Хочемо наголосити і донести до людей, щоб такого не допускали, адже це наша природа і наше здоров’я,наголосив директор філії “Шепетівське лісове господарство” ДП “Ліси України” Олександр Заболоцький.

Під час рейдів не лише фіксуються, але й за першої ж можливості прибираються подібні сміттєзвалища у всіх філіях. Постійно ведеться комунікаційна робота з населенням. На узбіччях доріг, у лісах, у громадах розміщені тематичні інформаційні стенди, зазначають у Подільському лісовому офісі.

Минулого року за засмічення лісів було складено 42 протоколи. Судячи з цьогорічної статистики, ситуація не покращилася.

Нагадаємо, згідно зі статтею 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення за засмічення лісів відходами передбачено накладення штрафу:

  • на громадян – від 25-50 неоподатковуваних мінімумів доходів
  • на посадових осіб – 50-100 мінімумів.

Штраф можуть отримати люди, які цілеспрямовано вивозять побутове сміття у ліс, і ті, хто після зупинки обабіч дороги, викидає різний непотріб, що засмічує лісові масиви.

Разом з тим у соцмережах показали й інший ліс – також на Шепетівщині. Виглядає він набагато привабливіше. Хочеться сподіватися, що там обійшлося без сміттєзвалищ.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook