Новини
Суспільство

Добровільні пожежні формування на Хмельниччині покращують рівень цивільного захисту населення

Про створення добровільних формувань цивільного захисту населення, відкриття, облаштування класів безпеки в навчальних закладах та як усе це реалізовується на Хмельниччині розповів голова Хмельницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу», голова підкомітету Верховної Ради України із цивільного захисту населення Сергій Мандзій.

За його словами, наприкінці 2022 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони, співавтором якого є Сергій Мандзій.

Загалом норми закону спрямовані на скорочення, передусім у сільській місцевості, часу прибуття рятувальників до місця виникнення пожежі або надзвичайної ситуації шляхом розширення мережі пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони, зменшення кількості випадків загибелі та травмування людей, матеріальних та екологічних збитків внаслідок швидкого прибуття пожежно-рятувального підрозділу до місця пожежі або надзвичайної ситуації та забезпечення пожежної безпеки в територіальних громадах, профілактики виникнення пожеж та нещасних випадків, надання допомоги в ліквідації їх наслідків.

«Добровільне формування цивільного захисту є тимчасовим добровільним об’єднанням громадян, що утворюється під час загрози або виникнення надзвичайних ситуацій для виконання допоміжних робіт. До його складу на добровільних засадах долучаються громадяни України, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки», – зазначив Сергій Мандзій.

Зокрема, один із пунктів добровільно пожежної охорони був відкритий у Віньковецькій громаді торік, що дозволило громаді посилити цивільний захист. Відтепер у разі надзвичайної ситуації в громаді оперативне прибуття підготовлених добровольців дасть змогу швидко ліквідувати наслідки стихії чи катастрофи.

«Ми зробили ще один крок у напрямку реалізації заходів із децентралізації, протипожежного захисту сільської місцевості та створення сучасної ефективної системи запобігання надзвичайним ситуаціям та пожежам, спрямованої на забезпечення безпеки наших жителів, – нині розпочинає роботу місцева пожежна охорона с. Охрімівці, що вже є третьою на території громади», – зазначив Віньковецький селищний голова від «Слуги Народу» Володимир Лужняк.

Задля того, щоб у майбутньому були професійні кадри із цивільної безпеки, на базі навчальних закладів Хмельниччини відкриваються класи безпеки, завдяки яким учні навчальних закладів дізнаються про загрози, які спричинює війна та як не наразити себе та своїх рідних на небезпеку в побуті.

Зокрема, один із таких класів відвідав Сергій Мандзій, який високо оцінив оснащення кімнати та методичного матеріалу, який допоможе дітям опанувати необхідні знання та головне – практичні вміння в разі надзвичайних ситуацій.

Крім того, днями парламентський Комітет із питань екологічної політики та природокористування провів виїзне засідання у Львові – у державному університеті безпеки життєдіяльності. Під час засідання було прийнято рішення щодо визначення Хмельницької та Львівської областей пілотними регіонами в реалізації проєкту «Добровільна пожежна охорона».

«Ми знаємо сотні випадків, котрі призвели до летальних наслідків через неправильне поводження дітей із вогнем, саме тому впевнений, що ця ініціатива в громадах значно підвищить знання та вміння дітей, як діяти в надзвичайних ситуаціях», – зазначив Сергій Мандзій.

Долучитися до добровольців пожежної охорони може кожен громадянин України від 18 років за посиланням: dmpo.dsns.gov.ua, або звернувшись до підрозділів ДСНС у своїй громаді.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook