Новини
Інфраструктура

В історичної пожежної вежі, що руйнується у центрі Хмельницького, буде новий власник (ФОТО)

Проблема з історичною будівлею колишньої пожежної вежі (каланчі), що залишилася чи не єдиним туристичним маркером Хмельницького, актуальна вже не перший рік. Принаймні, ще три роки тому керівниця Хмельницької обласної фірми “Кіновідеопрокат”, розташованої у цій будівлі, Тетяна Калюжна розповідала про руйнування стелі в одній з глядацьких зал кінотеатру “Планета”, що є частиною споруди. Після чого показ фільмів у цій залі припинили. А з 1 лютого 2022 кінотеатр перестав виконувати свою функцію – через те, що будівля аварійна.

Схоже, у влади області на ремонт приміщення досить довгий час не вистачало чи то коштів, чи то бажання. Або й того, і того. Щоправда, у 2021 році були сподівання на мільйон бюджетних коштів, щоб замінити вікна, однак війна скасувала цей план, як і багато інших. Влада Хмельницького заявила про готовність взяти на баланс комунальне майно (безоплатно), і навіть погодила це на останньому позачерговому засіданні сесії міської ради. Очікували міські обранці, що на сесії Хмельницької обласної ради депутати погодять передачу майна. Вони таки погодили, хоч і після тривалих дискусій.

Взимку чимало хмельничан, які проходили повз кінотеатр “Планета”, напевно, помічали обмежувальні стрічки, натягнуті на розі будівлі. Хоч суттєвих снігопадів та відлиг взимку майже не було, можна було припустити, що таким чином перехожих убезпечують від можливого падіння бурульок або мерзлого снігу. Однак насправді справа в іншому.

Зараз біля “Планети” немає обмежувальних стрічок, залишилися лише бочки, до яких вони раніше були причеплені. Однак мало хто звертає увагу на папірці, наліплені на них. А там, до речі, написано таке:

Шановні мешканці та гості міста!!! Будьте уважні та обережні!!! Можливий обвал елементів каланчі.

Будівля пожежної вежі наразі, напевно, одна з небагатьох у місті, досі обкладена мішками з піском. Мішки лежать тут від початку повномасштабного вторгнення. Поруч протягом тривалого часу можна було побачити купку піску – ймовірно, під впливом часу та опадів мішки почали рватися, а їх вміст – висипається та розноситься за ногами перехожих. Хоч видно, що його таки змітають ближче до стіни та мішків.

Потребують ремонту сходи з тильної сторони будівлі, де донедавна розташовувалося кафе.

Це лише те, що хмельничани можуть побачити, проходячи повз. Що робиться нагорі, звідки можуть падати “елементи каланчі”, можна лише здогадуватися.

Врятувати “Планету” виявила бажання влада Хмельницького. На позачерговій сесії 13 березня депутати дали згоду на безоплатну передачу в комунальну власність Хмельницької міської територіальної громади єдиного майнового комплексу обласної фірми «Кіновідеопрокат», який перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області в особі Хмельницької обласної ради.

Міський голова Олександр Симчишин прокоментував це рішення так:

«27 березня планується сесія Хмельницької обласної ради, будуть розглядати нашу згоду. І очевидно, що підтримають. Передадуть нам «Планету», тому що її треба рятувати банально».

Обговорення питання передачі єдиного майнового комплексу обласної фірми “Кіновідеопрокат” на сесії обласної ради відбувалося бурхливо. Представляючи на зібранні Хмельницьку міську раду, заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок заявив:

Приміщення руйнується. І руйнується не один рік, не два, і не три. Беручи це приміщення і комунальне підприємство на свій баланс, Хмельницька міська рада бере на себе зобов’язання щодо фінансування і адміністрування. І ми це готові робити для того, щоб врятувати цю будівлю”.

Лунали також пропозиції продати приміщення на аукціоні.

Виставити його на продаж і хтось купить. Але виставити за умови збереження культурної пам’ятки, так як це родзинка не тільки Хмельницького, а й області, і вона має ціну, до прикладу, 30 мільйонів гривень. Або обласна рада виставляє на продаж, місто бере участь в аукціоні, купує, а ми, як депутати, обіцяємо ці гроші витратити на підтримку Сил оборони”, – запропонував депутат обласної ради від партії “За майбутнє” Сергій Іващук.

На цю пропозицію Василь Новачок відреагував так:

“Не хочете – не віддавайте, хай воно у вас розвалюється. Хочете його продавати – продавайте. Ми прийшли з пропозицією, що ми готові його врятувати”.

Більше про те, як тривало обговорення, у сюжеті Суспільне Хмельницький

Зрештою 36 депутатів з 54 присутніх підтримали рішення. Проти проголосували 7, утрималися 4, не голосували 7.

Депутати схвалили рішення про передачу єдиного майнового комплексу Обласної фірми «Кіновідеопрокат» (кінотеатр «Планета») зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області до комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади. Надалі міською громадою планується відновлення  цього об’єкта, який є історичною пам’яткою та візитівкою міста Хмельницького, – прокоментували в обласній раді.

Протягом дня хмельничани у соцмережах обговорюють тему “Планети” та зміни її власника. Здебільшого, трохи сумніваються, що з того вийде щось добре:

До слова, на майданчику про нерухомість у Хмельницькому 4 дні тому з’явилося оголошення про здачу в оренду частини будівлі на вул. Подільській, 39 площею 124 квадратні метри. Це саме та частина будівлі, де донедавна розташовувався заклад громадського харчування, який кілька місяців тому звільнив приміщення. Цікавою є дві речі:

  • вартість оренди – 75 000 грн (що дає вартість одного “квадрата” майже 605 гривень. Звісно, є ще майданчик біля входу площею 140 “квадратів”, тоді ціна зменшується до 284 грн, але чи йде приміщення в комплексі з майданчиком за вказану ціну – зрозуміти важко).
  • відсутність інформації про того, хто, власне, здає це приміщення в оренду, оскільки, як зазначено в оголошенні, це є “пропозиція від посередника”.

Однак чи буде це оголошення актуальним тепер, коли пройдено перший етап зміни власника, невідомо.

Ще трохи історії “Кіновідеопрокату” та “Планети” – у сюжеті каналу Наголос.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook