Новини
Хмельниччина туристична

Хмельницьку «каланчу» хочуть зробити доступною для туристів

Приміщення, де розташований хмельницький кінотеатр “Планета”, потребує ремонту. Йдеться і про оновлення кінозалів, і про ремонт візитівки міста – так званої “каланчі”. Це необхідно для того, аби в майбутньому відкрити там оглядовий майданчик для туристів. Про це розповіла виконувачка обов’язків директора обласної фірми “Кіновідеопрокат” Тетяна Калюжна, яка нещодавно очолила підприємство.   

Наразі у кінотеатрі відкриті дві зали з трьох. У червоній кінопокази не відбуваються, оскільки там може бути небезпечно для глядачів. У “каланчі” ж  від вологості попсувалася штукатурка.

Каланча – це візитівка міста. Будівля, яка є архітектурною пам’яткою місцевого значення, руйнується. У нас залучають великі кошти на реконструкцію, наприклад, у Сатанові. Але те, що в центрі Хмельницького,  теж  маємо зберегти. Адже до нас у кінотеатр приходять поколіннями, – вважає Тетяна Калюжна.

За словами керівниці «Кіновідеопрокату», вже наступного року у кінотеатрі планують замінити всі без винятку вікна. Зокрема, і в самій «каланчі». На це з обласного бюджету піде понад 1 мільйон гривень. Скільки міг би вартувати ремонт всього приміщення, наразі невідомо.

Фірма «Кіновідеопрокат», яка підпорядковується Хмельницькій обласній раді, має і великий відеоархів. От лише, як з’ясувалося, матеріали досі не зацифровані й донині зберігалися абияк.

Все це зберігалося на бобінах в гаражі. Як мені сказав один з працівників, раніше – взагалі на вулиці. Під дощем, снігом, у мороз. Тільки рік як бобіни забрали під накриття. Що на тих плівках, хто відповідав за їхнє збереження – невідомо, адже  документації немає ніякої, – каже Тетяна Калюжна.  

Приміщення на розі вулиць Соборної та Подільської  з’явилося у Хмельницькому у першій половині 50-х років минулого століття. Понад двадцять років будівля використовувалася як пожежне депо. Згодом її  передали у розпорядження «Облкіновідеопрокату». У 1987 році тут запрацював дитячий кінотеатр «Планета». Відтоді у приміщенні закладу хмельничани можуть не лише переглянути фільми, а й помилуватися  чудернацькими металевими конструкціями скульптора Миколи Мазура.  У 2004 році на вежі «каланчі» встановили музичний годинник. Згодом на балконі з’явилася фігура жакемара, а ще пізніше на башті з’явився другий годинник, зі сторони вулиці Соборної.

Більше про ситуацію у кінотеатрі “Планета” та фірмі “Кіновідеопрокат” – у відео каналу Наголос.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook