Новини
Офіційно

У Хмельницькобленерго розповіли про ситуацію з електропостачанням в області

Технічний директор АТ «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук відповів на найактуальніші питання мешканців області та розповів про мережеві обмеження, графіки та черги відключень, що застосовуються на Хмельниччині.

Чому застосовуються мережеві обмеження та що означає це поняття?

Є таке поняття як вечірній максимум – в цей період часу світловий день закінчується. Наразі це десь шоста година вечора, споживачі повертаються додому, починають вмикати освітлення, побутові електричні прилади – це все відбувається одночасно і навантаження на енергосистему збільшується.

В зв’язку з тим, що ми здійснюємо живлення за тимчасовими схемами, вони не можуть забезпечити, пропустити необхідний об’єм електричної енергії для забезпечення усіх потреб. Електрична лінія не може забезпечити ту пропускну спроможність, ту кількість електричної енергії, яка потрібна. Якщо не проконтролювати цей процес, то, відповідно, збільшення навантаження призведе до того, що лінія піддасться руйнуванню. Тобто вона фізично зруйнується. Відповідно ми в період ранкового чи вечірнього максимуму здійснюємо контроль щодо максимального навантаження, яке може лінія пропустити, і у випадку, якщо ця величина перевищує нормовані показники, змушені вдаватися до мережевих обмежень.

Коли потрібно обмежувати споживання електроенергії?

Ми обмежуємо споживання шляхом відключення тих категорій споживачів, які не відносяться, перш за все, до об’єктів критичної інфраструктури. Ми розробили та ввели графіки. Наразі нам потрібно обмежуватись лише в період ранкового та вечірнього максимуму. Ми зробили поки що на цей тиждень графік, щоб залишити соціальну справедливість, щоб кожен розумів, що кожна черга рівномірно міняється. Час черги змінюється залежно від навантаження, але орієнтовно, якщо ми говоримо про вечірній максимум, то це з 18.00 до 22.00. Ми закликаємо в періоди ранкового та вечірнього максимуму, і взагалі в цілому, раціонально ставитись до споживання електричної енергії, в період вечірнього максимуму відповідально її споживати. Це своєю чергою зменшить навантаження на нашу аварійну схему живлення і дасть нам змогу застосовувати менше відключень якраз на період проходження цих максимумів.

Де споживач може переглянути графік та дізнатись, до якої черги відноситься оселя, будинок чи офіс?

Кожен споживач може себе безпосередньо ідентифікувати відповідно до графіка (якщо знає свою чергуред.), який ми вже розмістили на сайті і поширили в наших соціальних мережах. Якщо є необхідність, можна дізнатися свою чергу за допомогою чатботів в Вайбері та в Телеграмі, або ж на сторінці черги відключень безпосередньо на сайті. Також можна перевірити очікуваний час включення в розділах Відключення за адресою та Актуальні відключення на сайті Хмельницькобленерго.

Щодо вимикання вуличного освітлення під час мережевих обмежень.

Ми активно співпрацюємо з міською, з обласною владою. З “Міськсвітло” пропрацьовується ситуація щодо зменшення величини, як яскравості, так і об’ємів, вуличного освітлення з метою зменшення навантаження.

Яка відмінність між фізичними розташуванням будинків та їх електричними адресами?

Вкотре хочу наголосити: якщо відбувається відключення, то прив’язка будинків до черг відбувається за електричними адресами, а не за фізичним розташуванням по вулицях, тому що схема заживлення електрична відрізняється від схеми забудови.

Відео: АТ Хмельницькобленерго

Читайте також: 36 годин знадобилося енергетикам Хмельниччини, щоб ліквідувати наслідки російських обстрілів

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook