Новини
Інфраструктура

Вежу Кам’янець-Подільської фортеці реставруватимуть за 1,7 мільйона

Документи для участі в аукціоні «Реставрація – протиаварійні роботи на пам’ятці архітектури національного значення XV ст. Башта Ляцька № 9, охоронний № 730-10, в м. Кам’янець-Подільському, Хмельницької області (коригування)» можна подавати до 5 квітня.

Інформація про торги оприлюднена на сайті Е-тендер. Заявлена вартість реставрації становить 1,694 мільйона гривень. Замовником будівництва виступає КП Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник. Торги відбудуться 8 квітня в 14.39.

Відповідно до Технічного завдання, що наявне у матеріалах тендеру, на Башті необхідно провести протиаварійні ремонтні роботи та блискавкозахист.

Протиаварійні роботи складаються з установлення та розбирання дерев’яних інвентарних риштувань з улаштуванням настилу; встановлення комбінованих риштувань на фасадах; розбирання комбінованих риштувань; розбирання дерев’яних балок перекриття; ремонту бутової кладки стін; улаштування дерев’яних балок перекриття з накатом із брусків тощо.

А умови роботи в фортеці не дуже зручні: із технікою не розгорнешся. Тому в переліку присутні пункти щодо піднімання вантажів за допомогою каната і блока в середньому до 20 м, а також – навантаження сміття вручну. Й чимало сміття – 8,9 тонни.

Важка фізична праця передбачена й під час блискавкозахисних робіт: розробка ґрунту вручну в траншеях глибиною до 2 м без кріплень з укосами; засипання вручну траншей, пазух котлованів та ям. Як видно з документа, перекидати доведеться 100 кубів землі.

Читайте також: Незламну фортецю у селі на Хмельниччині селяни розібрали майже повністю (ФОТО)

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook