Новини
Хмельниччина туристична

Незламну фортецю у селі на Хмельниччині селяни розібрали майже повністю (ФОТО)

Не ковбасою єдиною, а й історичними та культовими спорудами відоме селище Зіньків на Хмельниччині. Дерев’яна церква, зібрана без жодного цвяха та залишки колись величної фортеці незмінно приваблюють сюди туристів. Зіньків спалювали тричі, але оборонну твердиню не вдалося захопити жодного разу. Але те, що не змогли зробити татари, від набігів яких захищала селище фортеця, зробили свої ж, українці. Від колись потужної споруди залишилася до нашого часу одна башта, частково вкрита землею.

Сучасний Зіньків розкинувся на крутих мальовничих схилах річки Ушиця. За словами місцевих старожилів, до кінця XX століття річка була повноводною, на ній навіть працювало декілька млинів.

Перша згадка про Зіньків датується 1404 роком. Проте, ймовірно, заснували містечко раніше. У 1428 році Зіньків, разом з іншими поселеннями, одне з яких розташоване біля Дністра, перейшли у власність князя Вітовта, тобто тут поширювалося Велике князівство Литовське, поділилася фактами з історії членкиня національної спілки краєзнавців України Валентина Когут. Тому, зрозуміло, що за 24 роки нереально було так розбудувати містечко.

За офіційною інформацією, фортецю в Зінькові спорудили у XV столітті. Розташовувалася вона на крутому мисі, мала трикутну форму та три башти: дві – у три поверхи, одну – в чотири. Саме її залишки і збереглися до наших днів. Також тут був двоповерховий кам’яний замок, який можна вважати одним з найдавніших на Поділлі.

Спалювали Зіньків тричі. Проте захопити фортецю так і не змогли. Завдяки вдалому розташуванню та міцним стінам товщиною у 4 метри вона була справді неприступною.

Але те, що не змогли зробити завойовники, зробив час. І люди. Коли ця місцевість перестала цікавити загарбників, і фортеця стала непотрібною. У другій половині XIX століття її почали розбирати.

“Після поділу Польщі Зіньків перейшов до Росії. Фортецю передають казні. Казна – селянину, а той вирішує її розібрати. Завершився процес розбирання вже в часи Радянського Союзу”, – розповідає Валентина Когут.

 

Наразі залишки фортеці – в аварійному стані. Нині це пам’ятка архітектури національного значення, на реконструкцію якої держава поки не виділяла коштів.

За матеріалами сайту Хмельниччина туристична.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook