Новини
Інфраструктура

У владі Хмельницького розповіли, за чий кошт ремонтуватимуть кінотеатр “Планета”

Господарювання у кінотеатрі “Планета”, що у центрі Хмельницького, новий власник планує розпочати з антиаварійних робіт. У комунальну власність міста об’єкт культурної спадщини нещодавно передала обласна рада.

За словами місцевого краєзнавця Ігоря Байдака, колишня пожежна каланча у Хмельницькому є одним з найвідоміших об’єктів для туристів:

Кожен другий магніт і більшість сувенірної продукції якраз зображають саме цей об’єкт. Тому його треба берегти, як зіницю ока.

Виконувачка обов’язків директора кінотеатру “Планета” Тетяна Калюжна каже: у 2022 році будівля стала об’єктом культурної спадщини Хмельницького та отримала охорону за законом. Але цьому передувало його руйнування – в жовтні 2021 в кінозалі почала обвалюватись стеля. Додалось пошкоджень від російської атаки на Хмельницький 13 травня минулого року.

Виконувачка обов’язків директора кінотеатру “Планета” Тетяна Калюжна. Фото: Суспільне Хмельницький

В нас, крім того, що повилітало скло з деяких вікон, також обвалився шматок стелі, – говорить Тетяна Калюжна.

У кінотеатрі “Планета” обвалився шматок стелі, 1 квітня 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Від 2021 року кінотеатр “Планета” не отримував фінансування з обласного бюджету.

Наприкінці 2021 року довелося скоротити чи не весь персонал. На початку повномасштабної війни приміщення стало волонтерським штабом. Жодних рухів зі сторони депутатського корпусу, жодних зацікавлень з часу мого перебування – це з серпня 2021 року – не було. На всіх комісіях перед сесіями я говорила про аварійність будівлі, – додає Тетяна Калюжна.

Перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук каже: на час воєнного стану була можливість зупинити руйнування, попри обмеження у витратах.

Зовнішні стіни кінотеатру “Планета”, які також потребують ремонту, 1 квітня 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Кошти на капітальний ремонт фактично не виділяються. Лише для об’єктів, що мають ознаки аварійності. Тут є висновки про аварійність, але була позиція на попередній сесії — директор департаменту фінансів ОВА Сергій Пенюшкевич публічно заявив, що вважає недоцільним витрачати сюди кошти. І в цьому теж є якесь раціональне зерно і логіка, тому що насправді бюджет стає скрутніший.

За словами заступника міського голови Василя Новачка, Хмельницька міська рада має засоби для захисту пам’ятки від подальшого руйнування:

Ми розуміємо, що ситуація в державі досить таки складна і жодним чином не можемо дорікати обласній раді, що ви не можете зараз його фінансувати для ремонту. Але в нас є комунальне підприємство “Агенція муніципальної нерухомості”, яке має певний ресурс від того, що здає в оренду комунальне майно. І без залучення фінансового ресурсу з міського бюджету наразі може провести перші антиаварійні роботи для того, щоб зберегти приміщення.

Наразі у міській раді, що тепер є власником кінотеатру “Планета”, перспективних планів на будівлю не коментують, повідомляє Суспільне Хмельницький.

Детальніше – у відео:

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook