Новини
Освіта

Старшокласників однієї зі шкіл у Хмельницькому хочуть примусово перевести в інші навчальні заклади

Вчора, 3 квітня, у спеціалізованій загальноосвітній школі №12 учні 9 класів у мікрорайоні Ракове вийшли на мітинг з протестом проти рішення влади міста щодо скасування набору в цьому навчальному закладі учнів у 10-12 класи. Батьки школярів кажуть: про зміни у навчальному процесі їх попередили 1 квітня, практично наприкінці навчального року, відтак діти наразі розгублені, оскільки не знають, як їм тепер обирати освітні заклади для подальшого здобуття освіти. У владі прокоментували, чому прийняли таке рішення.

Мама однієї з учениць Ольга Малевич каже, на пропозицію навчатись в сусідній школі №9 не погодились, оскільки там немає тих профілів, які задовольняють запити дитини:

Школа №12 пропонує історико-математичний профіль та вивчення іноземних мов. У ліцеї №9 – змішана форма навчання, у 12-й школі – очна, що має також велике значення. Школа має гарні рейтинги, входить в десятку кращих у місті. Діти займають призові місця як на обласних, так і на всеукраїнських олімпіадах і конкурсах. Моя дочка отримувала премію як від міського голови, так і від президента України завдяки саме роботі з педагогами.

Навчання у школі в іншому мікрорайоні Хмельницького також родину не влаштовує:

Добре, якщо закінчиться війна. А якщо ні? Для мене, як для мами, це дуже небезпечно – відправляти дитину на навчання під час повітряної тривоги. Це годину діставатися до міста, годину – з міста. А якщо її застане повітряна тривога в дорозі?

Також батьки, як аргумент, наводять той факт, що в їхньому навчальному закладі будується сучасне укриття, тож під час навчання діти будуть в безпеці.

Директорка школи №12 Оксана Отрошко так пояснює, чому припинили набір у 10 клас:

Ми є закладом комунальної власності Хмельницької громади. Рішення щодо перепрофілювання або трансформації освітньої мережі приймається засновником, тобто міською радою.

Виконувачка обов’язків директора департаменту освіти Хмельницької міськради Ольга Кшановська каже: школу №12 дійсно планували реорганізувати в ліцей зі структурними підрозділами 1-9 класів. Але через тенденцію зменшення учнів в майбутньому та наявність ще одного ліцею на території мікрорайону Ракове вирішили створити тут гімназію.

Точково, в деяких мікрорайонах, ми залишили велику кількість ліцеїв. Але, аналізуючи, дивлячись на потенціал, дивлячись на мережу не тільки ліцеїв, а взагалі нашої шкільної галузі, бачимо, що кількість дітей зменшується. І, відповідно, було прийняте рішення на території мікрорайону Ракове в майбутньому зробити один чистий ліцей. Що означає один чистий ліцей? Це 10, 11, в майбутньому 12 клас, які будуть на базі ліцею №9.

Та додає: таке рішення приймали, виходячи з рекомендацій Міністерства освіти та науки України. Наскільки і коли орієнтовно зменшиться кількість школярів у Хмельницькому, що буде з викладачами школи №12, частина з яких, ймовірно, залишиться без роботи та чи була можливість відтермінувати рішення влади не стало шоковим, в першу чергу, для дітей, посадовиця журналістам Суспільне Хмельницький не повідомила.

Щодо перспективи розв’язувати цю проблему у судовому порядку, адвокатка Руслана Слободянюк каже:

Подати позов до суду батьки можуть, але суди при розгляді таких позовів, зазвичай, на стороні навчального закладу. Відповідачі аргументують це тим, що вимушена реорганізація – задля збереження ресурсів. Тому в таких позовах зазвичай суд відмовляє позивачам. І мотивує це тим, що взагалі думка батьків не враховується при реорганізації освітньої мережі.

Також, за словами адвокатки, згідно з чинним законодавством влада міста має право не проводити громадські обговорення перед реорганізацією навчальних закладів.

Детальніше про те, що думають з цього приводу школярі, у сюжеті Суспільне Хмельницький:

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook