Новини
Здоров’я

Профілактичну зустріч для жінок провели у Хмельницькому

В межах профільної програми профілактики жіночого здоров’я при соціальних проєктах Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт» напередодні провели лекцію-огляд для жінок різного віку.

Щорічно підопічні, волонтерки фонду «Хесед Бешт» мають чудову можливість отримати професійну консультацію лікаря-мамолога, практикуючого хірурга. Цей рік не став виключенням, тож для жіноцтва менеджери фонду підготували  просвітницьку лекцію та сеанс огляду знаного у місті та області завідувача відділення новоутворень грудної залози, шкіри, м’яких тканин і кісток, хірурга-онколога вищої кваліфікаційної категорії Хмельницького обласного протипухлинного центру Ігоря Дробнера.

На зустріч з лікарем завітало понад півсотні свідомих жінок – представниць громадських організацій, волонтерок, підопічних ХБФ «Хесед Бешт», внутрішньо-переміщених осіб. Чому? Тому, що профілактика будь-якої інтенсивності краще за лікування. До того ж статистика розповсюдження ракових захворювань молочної залози серед українських жінок невтішна.

Так, за інформацією Національного канцер-реєстру, лише у 2021 році в Україні зареєстрували 14 150 випадків раку молочної залози, серед них — 14 036 виявили в жінок, внаслідок недуги померли 4 732 жінки.

За словами лікаря Ігоря Дробнера, жінки віком від 35 до 90 років мають щорічно проходити повний скринінг, який включає маммографію, УЗД молочних залоз та консультацію лікаря.

Також, онколог зауважив, що не потрібно одразу впадати у паніку, коли лікар іншого профілю направляє вас на консультацію до онколога, це не означає одразу смертельний вирок чи операцію. Така перевірка в першу чергу направлена на ранню діагностику порушень і виявлення проблем, які можуть загрожувати життю та здоров’ю жінки в майбутньому.

Крім того, Ігор Дробнер розповів що наразі існує інноваційна можливість здачі профільного тесту BRCA на виявлення спадкової схильності до ракових захворювань молочних залоз, яєчників, як у жінок, так і у чоловіків.

За результатами досліджень, у 30-60% людей, у яких тест на мутацію генів BRCA 1 і BRCA 2 дав позитивний результат, на різних етапах життя діагностували пухлинні процеси в грудях. Підкреслимо, що генетичну схильність до раку молочної залози (РМЗ) дедалі частіше згадують лікарі-онкологи, як одну з головних причин появи злоякісного новоутворення.

BRCA-тест сьогодні можна за потребою здати у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі.

Після лекції лікар Дробнер здійснив огляд всіх бажаючих. Варто зауважити, що під час процедури майже 30% оглянутих жінок були направлені на додаткову консультацію.

Додамо, що згідно з статистикою найбільший показник захворюваності на рак молочної залози зафіксували в жінок віком від 65 до 69 років, а смертності — серед жінок 80-84 років. За інформацією онкологів, така висока смертність зумовлена тим, що чималій кількості жінок рак грудей діагностують уже на III–IV стадії, коли ефективність лікування значно знижена. 

Пам’ятайте, що кожна 4-та хвора (25,1%) з уперше виявлених у 2021 році не прожила і року з моменту встановлення діагнозу.Тому, вчасно проходьте огляди, здійснюйте самодіагностику молочних залоз і не бійтесь звертатися до професіоналів.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook