Новини
Культура

Міні-виставка подільського художника відкрилася у Хмельницькому обласному музеї

У Хмельницькому обласному художньому музеї (ХОХМ) триває виставковий марафон мініекспозицій «Будьмо!» митців-ювілярів 2024 року. Нова виставка, яка сьогодні відкрилась у ХОХМ, присвячена життю і творчості Бориса Негоди – знаного на Поділлі художника, вчителя і наставника, який жив і творив у Кам’янець-Подільському. Цьогоріч художнику мало б виповнилось 80 років.

За словами кураторки виставки – науковиці ХОХМ Олени Скорук, представлені у новій експозиції чотири офорти митця з колекції музею були обрані не випадково – це твори з дипломної роботи Бориса Негоди, які теж цього року «святкують» ювілей – 50 років:

Шлях до професії художника у Бориса Негоди розпочався у восьмирічному віці, коли йому подарували набір із п’яти кольорових олівців. Відтоді не випускав олівець з рук. Батьки усіляко підтримували захоплення сина малюванням, адже він народився у люблячій і творчій родині. Тато був регентом в церковному хорі, а мати гарно співала – любов до пісні, народної творчості, української мови Борис увібрав з молоком матері. Відтак ще зі студентських років він створював, зокрема, ілюстрації до пісень. Згодом доробок розрісся, і темою дипломної роботи стали «Лірницькі пісні Поділля» (1974).

Не проста графічна техніка офорта на представлених у виставці творах втілена не тільки з професійною точністю, а з особливим старанням, кропіткою ретельністю, серцем. Саме книжкова графіка неабияк захопила художника Негоду під час навчання в інституті. Авторськими шрифтами, їх вдосконаленням і відточуванням – митець віддавав свій час вільний від живопису і викладання.  Зауважимо, що виконання офорта потребує не тільки зосередженості, але й блискучої чіткості, адже  рисунок наноситься голкою на металеву пластину, протравлюється кислотою і будь-яка неточність, помилка – одразу проявиться.

Щодо змісту творів, у дипломній роботі митця їх налічується всього вісім, з яких на виставці представлено чотири – то це унікальне, авторське бачення заповітних історій про легендарних оспіванців українського простого життя – лірників, чий літопис ведеться з 16 століття. Підкорювачі старосвійської ліри, вони у своїх піснях фіксували романтику і випробування часу, який спостерігали не очима, адже більшість з лірників були поважними старцями з порушенням зору, а душею – співчутливою, чистою. 

Офортам Бориса Негоди притаманний довершений рисунок, чіткі співучі лінії, оригінальне композиційне рішення, рисунок вдало гармонізовано із текстом. Представлені твори митця – глибоко національні, в них відчувається вплив доби українського бароко, особливо давніх стародруків 17-18 століть. Варто зазначити, що в контексті російської агресії, коли ворог нахабно стверджує, що українців не існує, серія «Лірницькі пісні» набуває особливої актуальності. Це своєрідний антидот проти російської отруйної пропаганди, – каже Олена Скорук.

Мистецька присвята пам’яті непохитним предкам, їх щирості – твори Бориса Негоди розповідають, як і лірницькі пісні: про любов, долю, походи козаків, наше хтонічне. Їх втілення в майстерному обрамленні графіка розповідає про незнищенне серце, життя – присвячене Україні.

Виставку творів Бориса Негоди можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї протягом місяця.

Читайте також: У Хмельницькому обласному художньому музеї представили «Енциклопедію мистецтв»

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook