Новини
Офіційно

У громаді на Шепетівщині депутати готують звернення з приводу добудови енергоблоків ХАЕС

10 квітня міський голова Василь Сидор та голови постійних депутатських комісій і фракцій Славутської міської ради обговорили питання, що є вкрай важливі для нашої громади. Зокрема, мова йшла про заплановане будівництво енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС.

Насамперед було озвучено статті законопроєкту “Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції”, якими практично знехтувано права громад зони спостереження. За результатами громадських слухань ще у 2018 році було задекларовано, що громади 30-кілометрової зони ХАЕС мають отримати 10% компенсації від вартості будівництва енергоблоків №3 та №4. Однак, у вказаному законопроєкті цей відсоток зменшено до мінімуму — до 0,5%.

Підсилює соціальну напругу й те, що впродовж щонайменше останніх трьох років громади зони 30-кілометрової зони АЕС не отримували жодної гривні соціально-економічної компенсації ризику та пільг на електроенергію. Водночас було відмічено, що АТ НАЕК “Енергоатом” та Хмельницька АЕС виконують в повному обсязі свої зобов’язання, зокрема сплачують відповідні збори до спецфонду Держбюджету, а також допомагали громадам під час епідемії COVID-19 та після ворожих ударів.

Голова міста та депутати, відстоюючи інтереси жителів громади, вимагають дотримання норм законодавства, які гарантують захист прав жителів зони спостереження. Як було зазначено, наразі в пріоритеті має бути саме безпекова складова для 185 тис. жителів, які проживають в зоні ризику атомної електростанції.

Інше стратегічне питання – це анонсоване АТ НАЕК “Енергоатом” будівництво на майданчику Хмельницької АЕС енергоблоків №5 та №6. Ще у грудні минулого року “Енергоатом” повідомив в електронній системі Prozorro про укладання договору з американською компанією щодо закупівлі обладнання для впровадження ядерної установки. А 20 березня 2024 року — в газеті “Голос України” №55 (8334) було оприлюднено Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”. Планова діяльність полягає саме у спорудженні енергоблоків №5 і №6 на майданчику Хмельницької АЕС.

Громадяни схвильовані запланованою добудовою енергоблоків, адже хочуть, аби такі питання схвалювались за їх участі з наданням повної інформації щодо подальших наслідків та перспектив для зони спостереження ХАЕС, – йдеться у повідомленні Славутського МВК.

Важливо, аби на державному рівні стосовно жителів зони ризику Хмельницької АЕС був врахований принцип: “нічого про нас без нас”. Люди, які тут живуть й працюють, виховують дітей, мають право знати подальшу перспективу свого регіону, – зауважив Василь Сидор.

За підсумками робочої наради, депутати погодили підготовлені проєкти звернень до керівництва держави та народних депутатів України щодо захисту законних інтересів громади зони спостереження ХАЕС, які мають бути винесені на розгляд чергової сесії Славутської міської ради.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook