Новини
Суспільство

Конфлікт через літній майданчик та тротуар у Хмельницькому прокоментувала власниця кафе

Нещодавно в ефірі хмельницького муніципального каналу «Місто» вийшов сюжет про конфлікт між хмельничанкою та власниками кафе, розташованого у мікрорайоні Виставка. Жінка скаржилася на те, що, зводячи літній майданчик, власники закладу нібито захопили частину тротуару, чим створили незручності для пішоходів. Власниця кафе спростувала цю інформацію.

Коротко про суть конфлікту. Йдеться про кафе з літнім майданчиком, розташоване на перехресті проспекту Миру та вул. Панаса Мирного. Частина літнього майданчика, зведеного біля кафе, фундаментом виходить на тротуар, чим на думку хмельничанки Раїси Глебової, створює незручності пішоходам, які «не можуть розминутися», проходячи повз споруду. Зі скаргою жінка звернулася до управління архітектури та до журналістів. У сюжеті ситуацію, крім жінки, коментував також директор кафе Юрій Карелін, адвокатка та (в телефонному режимі) виконувачка обов’язків начальника управління архітектури та містобудування. Після публікації на нашому сайті цієї історії (з посиланням на сюжет телеканалу) до редакції Поділля NEWS звернулася власниця закладу Ірина Кареліна, яка попросила спростувати поширену інформацію, оскільки вона не відповідає дійсності.

Отож, що розповіла пані Ірина.

Почати з того, що літній майданчик біля кафе з’явився, як-то кажуть, не вчора, не місяць тому, і навіть не рік, а понад десяток років тому. На доказ цьому Ірина Юріївна надала архівні фото 2013 року, на яких видно, що майданчик вже збудовано та введено в експлуатацію. І весь цей час він нікому не заважав.

Хоча ні. Як каже пані Ірина, вже тоді, коли вона отримала дозвіл на оренду землі та будівництво на ній, недоброзичливці одразу намагалися їм вставляти палиці в колеса.

Коли ми починали будуватися, завезли метал для виготовлення каркаса, нам «підкидали» велосипедистів, які нібито перечіплялися об нього та падали. Тепер от пішоходи, які не можуть розминутися. Щодо кам’яної основи майданчика, яка нібито «захопила» частину тротуару,  то вона там була ще до нас – камінням обгороджена клумба, яку нам дали в користування, і на якій, власне, ми й розмістили літній майданчик. Тобто в яких межах нам місто видало територію, в тих ми її освоювали, нічого нікуди не переносили, не зміщували, ні за які межі не виходили, – розповідає власниця.

Та додає: єдине зауваження за всі ці роки для власників закладу було щодо кольору його оформлення (червоний), який не можна було використовувати, та розміщення на споруді плакатів. Цю проблему власники усунули, колір змінили, плакати забрали.  І відтоді від влади не мали ніяких претензій. Підтвердження тому – дозвільні документи, які їм погоджують та продовжують протягом уже 12 років.

Заява на продовження строку дії паспорта прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності  на поточний рік також наразі перебуває на погодженні в Управлінні адміністративних послуг Хмельницької міської ради.

Крім того, за документами у нас територія більша, ніж ми використовуємо. Нам виділили 65 квадратних метрів площі, а використовуємо ми лише 49 «квадратів». Однак весь цей час місту платимо за всю площу, – додала пані Ірина.

Випереджаючи можливі зауваження від хмельничан щодо того, що заклад розташований на клумбі (насправді – НАД клумбою), то, як каже Ірина Кареліна, за умовами договору після завершення використання земельної ділянки її мають повернути до початкового стану:

Привеземо кілька КАМАЗІв землі, посіємо траву, і все буде, як раніше.

Щодо попередження про необхідність демонтажу частини споруди, аби звільнити тротуар, яке нібито минулого року з управління архітектури надсилали власникам кафе, то Ірина Юріївна підтвердила слова свого батька, сказані під час розмови з журналістами:

Ми не отримували ніяких попереджень. Бо якби отримали, ми б пішли в управління архітектури та показали їм всі документи, в яких чітко видно, що ніякий тротуар ми не захоплювали, а використовуємо лише ту землю, яку  нам виділили. І ніяких сюжетів з цього приводу не з’явилося б. Крім того, як я уже сказала, коли ми вирішимо розірвати угоду та відновити клумбу в тому вигляді, в якому вона була раніше, ми не зможемо це зробити, якщо демонтуємо частину її огородження. Тож нам доведеться викладати каміння (яке доведеться ще десь зберігати, якщо нас таки змусять його демонтувати) назад. І все знову стане так, як є зараз. То в чому логіка?

За словами власниці закладу, вона здогадується, хто час від часу провокує конфлікт навколо земельної ділянки та заважає власникам кафе працювати. Той, кому дуже хочеться отримати ділянку собі в користування, адже земля у Хмельницькому – ласий шматочок, особливо коли йдеться про вигідно розташовані локації.

Як каже пані Ірина, за землю вони судяться вже не перший рік, зокрема, суд відбувся у січні цього року. Власники кафе його виграли, тож тепер опоненти придумали нову причину, щоб попсувати їм нерви – зокрема такими ось сюжетами на муніципальному телеканалі з безпідставними звинуваченнями.

Шкода, що журналісти висвітлили цю історію однобоко, не розібравшись до кінця. Зокрема, не звернулися до мене, аби отримати пояснення, – підсумувала розмову Ірина Кареліна.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook