Новини
Дозвілля

У Хмельницькому юних кондитерів навчають готувати за унікальними національними рецептами

Цього вікенду  у кондитерській студії «Yarova» для підлітків, які цікавляться не тільки смакуванням солодощів, а й їх безпосереднім створенням, провели заняття за рецептами культової української кулінарки Ольги Франко.

А чи любите ви смаколики, тістечка і торти, рогалики та коржики, пундики та драглі, як люблю їх я? Думаю так.

Звичайно, сьогодні у різних торгових мережах і закладах харчування кожен шанувальник солодкої магії може знайти, чим потішити свій потяг. Але серед усього різноманіття прилавків, вітрин та поличок у маркетах і кафе якістю й уважністю до деталей вирізняються сімейні кондитерські. 

Ці цукерні давно перейшли від звичного асортименту дев’яностих – двохтисячних до експериментальних методик, інноваційних підходів та переосмисленнях історичних рецептів на новітній лад.

Саме за такими маркерами з 2020 року працює у нашому місті кондитерська студія «Yarova» професійної кондитерки Тетяни Ярової, в якої виникла ідея не тільки відродити знані на весь світ рецепти амбасадорки української кондитерської справа Ольги Франко, а й навчити ним юних кулінарів.

Варто зазначити, що сама родичка потужного філософа, поета, прозаїка, громадського діяча Івана Франка – Ольга – мала не тільки хист до готування, але й охоту до кулінарних експериментів, адже навчалася цієї справи у Відні, щоб потім втілювати знання на практиці вже у Львові. Її найвідоміша праця – «Перша українська загальнопрактична кухня», видана 1929 року і лягла в основу крайнього заняття курсу з кондитерського мистецтва, яку втілили у «Yarova».

Загалом цей курс містить у собі вісім занять і орієнтований на підлітків від 9 до 15 років. Наприкінці навчання всі студійці отримають сертифікати. Але його цінність не можна порівняти з досвідом, який здобудуть учні. Ці уроки спрямовані на привернення уваги до «солодкої» царини молоді, яка стане гідною зміною, підготовленою за новітніми підходами.

Під час курсу ми розглянемо різні види тіста, кремів та начинок. Зберемо свій власний торт, приготуємо Мочі. Спечемо печиво, еклери, шу та профітролі. Попрацюємо з національними десертами. А також будемо готувати сніданки! На кожному занятті передбачені дегустації, а щось і може залишитися для батьків. Діти отримують рецептурники, а також приєднуються до чату, де можуть ставити питання, ділитися результатами, – зазначають організатори курсу.

 Юні студійці в межах пропонованих занять знайомляться не тільки з українськими національними десертами, а й з класикою французької кулінарної традиції. Так, на одне з попередніх занять онлайн завітала одна з найзірковіших кондитерок Франції українського походження Валентина Штефаньо. Саме вона є авторкою відомого ласунам торта «Ужгород», хоча і мешкає вже 25 років за 40 кілометрів від Парижа.

Варто зазначити, що професійний курс у цієї кондитерки саме у Франції пройшла сама Тетяна Ярова, коли починала свій бізнес. До речі про нього…

Пані Тетяна разом з чоловіком Віталієм створили власну справу в тяжкий ковідний 2020 рік. Чому? Бо зрозуміли, що кращого часу для втілення мрій може і не бути.

Я з раннього дитинства цікавилась кондитеркою, це було моє хобі, якому я присвячувала весь вільний час. У 2020 році ми з чоловіком зрозуміли, що чекати більше не можна. Ми вже дорослі люди і наші мрії саме час втілювати в реальність. І, як сьогодні розуміємо, інтуїція нас не підвела.

Починалося все з родинних рецептів, за якими я готувала змалечку. Коли відкрили власну справу, почали запрошувати на майстер-класи відомих фахівців кондитерської царини України. Далі було моє навчання у Франції, після якого ми почали втілювати отриманий досвід на практиці, – коментує пані Тетяна.

Тож після навчання вирішили на базі студії проводити заняття з малечею. Спочатку це були діти друзів та знайомих. Тоді учнів вчили готувати трендові десерти на кшталт «моті». Але інтерес до таких майстерок був досить потужним, тому у «Yarova» вирішили розробити міні-курс, щоб діти навчились готувати і прості сніданки, і випічку тощо. В цьому курсі безумовно чільне місце посіла і національна традиція творення солодощів.

Як зазначає пані Тетяна, шукаючи наповнення для авторського Youtube-каналу, вона натрапила на історію життя та діяльності Ольги Франко.  Тут і виникла ідея втілити в межах занять рецепти відомої українки. Через мережу подружжя вийшло на зв’язок з онукою кулінарки – Іванкою Міліянчук, яка наразі мешкає у Іспанії, щоб отримати дозвіл на використання спадку її родини. Пані Іванка з приязню погодилась на це і згодом ще записала відео для учасників курсу, щоб мотивувати їх вивчати рідне.

Під час заняття учням вдалося створити одразу кілька смаколиків: пампухи,  ґомбовці, вергуни і яблуневий пиріг. Ці солодкі страви є «родзинками» української традиційної кухні.

Українська кулінарна традиція, в першу чергу, унікальна тим, що попри всі перешкоди і важкі умови творення вона втрималась і сформувалась. Своїми смаковими акцентами вона обрамлює кожен куточок України і цю пам’ять ми маємо берегти і передавати нащадкам, – Тетяна Ярова

На сьогодні у кондитерській студії топ-візитівкою є традиційний і знайомий з дитинства торт «Наполеон». Так пані Тетяна має власний професійний челендж – колекціонування рецептів листково-заварного дива. Наразі у колекції кондитерки – понад 30 рецептів торта, і кожен унікальний, з власним смаковим акцентом.

А ще у кондитерській «Yarova» люблять готувати різноманітні «шу», заварні тістечка, еклери, крокен-буші, приготування яких базується на французькому шармі, а саме – простих компонентах: вершковому маслі, борошні, яйцях. Третя сходинка топу за різноманітними чізкейками – ягоди, шоколад, згущенка, у вас вже тече слинка заздрості?

І ми не могли не спитати у пані Тетяни, який її «краш» саме зі збірки старовинних рецептів Ольги Франко. І спитали. Готові? Це – паска або «Українська Баба на вершках» (або на сметанці).  Круто, еге ж? Маємо приємність поділитися з вами топовим рецептом тут і зараз. Він апробований на практиці і має кілька авторських мазків, тож має бути мегасмачно.

Тож, якщо ваша дитина має цікавість до творення солодких див, то її чекають щосуботи у кондитерській студії «YAROVA» на  вулиці Січових Стрільців, 6.

І пам’ятайте, життя занадто коротке, щоб не спробувати печиво «Мадлен»!

Нагадаємо, днями у Хмельницькому учні одного з ліцеїв встановили рекорд України, готуючи борщ.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook