Новини
Дозвілля

Відновлювальні подорожі для військових проводитимуть на Бакоті

З 13 травня на Хмельниччині стартує відновлювальна подорож на Бакоту для військовослужбовців. Триватиме вона п’ять днів. Протягом цього часу з військовими працюватимуть психологи, реабілітологи та митці.

Про новий туристичний сезон на Бакоті в умовах війни розповів журналістам Суспільного директор “Туристично-інформаційного центру” Староушицької громади Андрій Зоїн.

В рамках відновлювальної програми на Бакоті заплановано чотири подорожі по 5 днів для 20 осіб кожна. За словами Андрія Зоїна, наразі є багато людей, яким це потрібно. Спочатку “бакототерапію” тестуватимуть, щоб потім масштабувати таку реабілітацію.

Реабілітація передбачає різні методи терапії. Зокрема, з військовими працюватимуть досвідчені психологи, реабілітологи, митці. Зцілення через походи – це прогулянки та екскурсії лісами Подільських Товтр і схилами Дністровського каньйону. Також заплановані культурне та гастрономічне дослідження регіону. Будуть також майстер-класи з живопису, плавання на сапах, вечірні ватри і трохи спорту.

У реєстраційній формі на участь у “бакототерапії” зазначено, що програма не розрахована на членів родин військовослужбовців. Андрій Зоїн пояснив, що фахівці порадили не змішувати табори, тому перший захід буде тільки для ветеранів. Далі, якщо назбирається достатня кількість людей, які захочуть приїхати зі своїми дружинами, дітьми, для них організують спільну програму реабілітації.

Узагальнюючи портрет сучасного туриста, Андрій Зоїн каже:

Люди в містах живуть в стресі: тривоги, прильоти – це впливає на їхній психологічний стан. Їм потрібно просто кудись приїхати, де нікого немає, де вони зможуть хоча б декілька днів просто не чути звуків сирен. Тому туристи, яких ми зараз очікуємо, і які до нас їдуть, – це люди з великих міст, яким просто треба побути на природі, на самоті, нікого не бачити, щоб мати можливість хоча б на день-два перезавантажитись.

Близькі до Бакоти громади живуть, в тому числі коштом туристичного бізнесу. І їм, як і багатьом іншим, потрібно підлаштовуватися під реалії життя.

Вже не буде туристів, які приїздили з музикою і шашликами. Здебільшого це будуть люди, яким потрібна тиша, реабілітація, піші прогулянки.

З позитивних зрушень у туристичній галузі Кам’янеччини, за словами Андрія Зоїна, є те, що стає більше людей, які виходять з тіні, реєструються як ФОПи і починають надавати цікаві послуги.

Раніше у нас не було кафе, яке могло б нагодувати велику кількість туристів. До прикладу, приїхав автобус з групою 40 людей, а поїсти немає де, тільки в Кам’янці. Зараз з’явились оператори, які можуть надати таку послугу. До речі, вони обіцяють, що цього року на самій Бакоті, на оглядовому майданчику поставлять кухню традиційних бакотських страв. Думаю, що буде цікаво.

Також багато нового створено у заповіднику “Подільські Товтри”.

Вони зробили новий оглядовий майданчик, поставили великий бінокль, в який можна бачити інший берег, все у подробицях, зробили нові фотозони, дерев’яні доріжки. Тобто всі, хто приїде цього року, зможуть оцінити як змінюється Бакота, – підсумував Андрій Зоїн.

Читайте також: Новий піший туристичний маршрут розробили на Хмельниччині

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook