Новини
Екологія

У лісі на Шепетівщині тимчасово призупинили лісозаготівлю

Під час попереднього огляду ділянки у філії «Славутське лісове господарство» ДП «Ліси України», на якій мали проводити лісозаготівлю, працівники державної лісової охорони виявили місце гніздування дикої качки. Відтак на лісосіці встановлено охоронну зону, а лісогосподарські заходи там тимчасово призупинено.

Тепер від народження до перших польотів качка з майбутніми пташенятами – під турботливим наглядом лісівників. Вони навіть дали їй ім’я – Джавеліна. Жартома кажуть, що це їхня таємна «лабораторія бойових качок». Адже після появи людей птаха не злякалася та не залишила гніздо.

Як розповідають у Подільському лісовому офісі, гнізда качки завжди будують у захищеному місці. До прикладу, Джавеліна змайструвала у пагонах чорниці, тому помітити його дуже складно.

Розповіли у лісівників і про особливості поведінки пернатих в цей період. Після викладання яєць качка весь час сидить у гнізді, залишаючи його тільки для годування. Яйця ж прикриває пухом. У гнізді качок зазвичай 7-11 яєць. Насиджування починається, щойно відкладене останнє яйце. І менше, ніж за місяць, на світ з’являються маленькі пуховички.

Пташенята самостійні з самого народження і майже відразу йдуть за матір’ю. Гніздо качка будує неподалік від води, де в майбутньому пташенята вчитимуться здійснювати перші польоти.

Відвідувачів лісу просять бути там уважними навесні, адже під ногами може бути непомітне оку життя.

Найголовніше, щоб птахи не стали здобиччю хижаків. Велика кількість кладок крижня гине внаслідок руйнування гнізд. Найістотнішу шкоду завдають лисиці та круки, додали у Подільському лісовому офісі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook