Новини
Суспільство

Поранений боєць з Хмельниччини другий рік намагається отримати статус УБД

Кам’янчанин Артем Петровський після важкого поранення під Ізюмом втратив ногу та переніс 14 операцій в Україні й Франції, куди його доправили на лікування та реабілітацію у 2022 році, і де він перебуває досі. Разом з бабусею та дідусем молодий захисник України другий рік бореться з бюрократичною машиною, намагаючись добитися статусу учасника бойових дій та надання групи інвалідності. Але марно.

Бабуся Артема Петровського Світлана спілкується з внуком телефоном. Після двох років перебування в паризькій клініці хлопець уже встає і пробує ходити з милицями.

Самопочуття у мене нормальне, але про повернення рано говорити, оскільки фізично я ще не відновився. Повертатися планую на службу на іншу посаду або в київський обласний центр підготовки населення до національного спротиву, – розповідає Артем.

Дідусь Артема Василь каже: внук був поранений під Ізюмом, під час виконання бойового завдання.

Вони потрапили під танковий обстріл. Основний удар прийшовся на Артема: потрапив снаряд, він впав на спину, одну ногу одразу відірвало, а друга — розбита. Він її закинув на груди й повз без ніг, на спині, 25 метрів до укриття, втрачаючи свідомість. Його почули хлопці й допомогли, затягнули в підвал і почалась евакуація. Він ще наклав собі турнікети, така в нього сила волі.

20-річний Артем пішов в добровольчий батальйон “Карпатська січ”, який згодом приєднали до військової частини А-7294. Та хлопець не встиг стати на службу у Збройні сили України. Рідні зібрали всі довідки на підтвердження, що він дійсно служив добровольцем і зазнав поранення під час виконання бойового завдання. Та статус учасника бойових дій йому не надають, розповідає бабуся захисника.

Хмельницький юрист В’ячеслав Тарадуда каже:

Потрібно звернутися з рапортом особисто військовому на ім’я командира для того, щоб командир військової частини спрямував його документи до комісії з розгляду питання про надання статусу учасника бойових дій. Закон передбачає два варіанти розвитку подій: або командир військової частини звертається з відповідними документами, або безпосередньо військовослужбовець може звернутися до цієї комісії. Якщо отримали відмову, то тоді відповідно можна звертатися до суду із позовними вимогами про визнання бездіяльності незаконною і зобов’язання вчинити ті чи інші дії.

Стосовно групи інвалідності, яку мали б надати заочно під час воєнного стану, то в урядовій постанові №225 від березня 2022, зокрема, йдеться:

Під час воєнного стану в Україні робота МСЕК здійснюється екстериторіально і заочно. Якщо людина перебуває за кордоном, то вона може надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному або лікуючому лікарю на території України для оформлення форми 088/0 “Направлення на МСЕК”.

Якщо людина не може прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я. Але такого направлення Артему не можуть дати, розповідає директор комунального некомерційного підприємства “Лікувальний діагностично-консультативний центр Кам’янець-Подільської міської ради” Борис Цвігун.

Хто має право заповнювати посильний лист на МСЕК? Оформляється лікуючим лікарем або за місцем проживання. Тобто, він тут не проживає і лікуючого лікаря в нього тут зараз немає. Далі – на основі об’єктивних даних. Що таке об’єктивні дані? Це потрібно бачити людину в очі. Як вона може написати об’єктивний статус, якщо вона пацієнта не бачить? Зараз ми запитуємо Міністерство охорони здоров’я, як вчинити в цій ситуації.

За його словами, огляд відеозв’язком не передбачений, хоча мав би бути.

Рідних Артема підтримали у Кам’янець-Подільській міській раді, каже міський голова Михайло Посітко. За його словами, депутати звернулися в Міністерство ветеранів з проханням посприяти в усуненні бюрократичних перешкод.

Було прийнято рішення звернутись до Міністерства ветеранів. Ніяких бюрократичних перепон не має бути. Я впевнений, що таких питань є багато в багатьох інших наших хлопців і дівчат, які отримали такі важкі поранення.

За словами Бориса Цвігуна, в МОЗ України обіцяли сьогодні, 26 квітня, надати відповідь на це питання.

Відео: Суспільне Хмельницький

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook