Новини
Екологія

У графському парку на Хмельниччині висадили саджанці шевченківського дуба

Пів сотні саджанців дуба посадили днями у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в селищі Антоніни Хмельницького району. Захід провели в межах всеукраїнської екологічної акції “Шевченко єднає Україну” жителі Хмельниччини.

П’ятирічні саджанці виростили з жолудів дуба, які зібрали на малій батьківщині Тараса Шевченка на Черкащині. Сіянці дубів виростили на території Перехівського лісництва, теж на Черкащині. В середньому, за належного догляду, дуби живуть 100-150 років.

Висадка саджанців шевченківського дуба у парку в Антонінах на Хмелдьниччині. Квітень, 2024 рік. Суспільне Хмельницький

У парку дуби покращать існуючу екосистему, розповідає інспектор державної обласної екологічної інспекції Борис Фочук. На його думку, після висадки приживуться щонайменше три чверті висаджених дубів.

Цьогоріч це перші дерева, висаджені у парку, розповів голова Антонінської селищної ради Анатолій Оцалюк.

Ми плануємо посадити тут до тисячі різних дерев: ясен, бук, дуб і ялина. В тому році висадили перед парком алею сакур, 50 дерев, та алею зі ста туй. Також висадили 50 буків, анжелію і біля річки висадили вербу, – додав селищний голова.

Працівники Держекоінспекції у Хмельницькій області висаджують дуби у старовинному графському парку в селищі Антоніни на Хмельниччині. Квітень, 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Антонінський графський парк був заснований у 1900 році. Висаджені у ньому дуби стануть нагадуванням про графські часи.

Засновував його ландшафтний архітектор Кайзер. В той час парк займав 22 гектари. Зараз трішки менше – 14,5 га. На той час тут висаджували дуби, граби, клен, липу, вербу.Також були хвойні дерева. Дуби будуть доцільні тим, що вони розсаджувалися тут за графа, їх було тут досить багато, – розповіла журналістам Суспільного екскурсоводка Інна Олійник.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook