Новини
Освіта

У Хмельницькому обласному ліцеї прокоментували ситуацію зі скороченням кількості учнів та профілів

Учні та педколектив Хмельницького обласного ліцею-інтернату II-III ступенів стурбовані скороченням набору учнів на наступний рік. Замість п’яти 10 класів із профільним навчанням Хмельницька обласна рада, як засновник закладу, дозволила на 2024 навчальний рік набрати два. Скорочення профілів, кажуть у закладі, потягне за собою звільнення дев’яти працівників ліцею, а в майбутньому може призвести до його закриття.

Хмельницький обласний ліцей-інтернат II-III ступенів працює в області понад 30 років. Його завданням від початку заснування і до сьогодні є навчання обдарованих дітей здебільшого і сільської місцевості.

Діти мають змогу проживати тут та поглиблено вивчати предмети, які знадобляться для вступу у виші, розповідає вчитель історії та правознавства Анатолій Мельник. За його словами, загалом зі стін ліцею вийшло 6 тисяч випускників – по 200 щороку.

Ми входили в топ-100 найкращих навчальних закладів України за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. І сьогодні говорити про закриття профілів, про скорочення, про те все, що сьогодні руками влади діється, я думаю, це недоречно, – додає педагог.

На наступний навчальний рік Хмельницька обласна рада, як засновниця закладу, розпорядилась зменшити набір учнів до 9-го та 10-го класів, та із п’яти профілів залишити два, розповів Суспільному директор закладу Юрій Курманський. Через це, каже, він написав заяву на звільнення.

Це скорочення 9 педагогів – трьох вихователів і 6 вчителів. При тому, під скорочення потрапляють найкращі педагоги нашого закладу. Мене це обурило. Я 40 років працюю в освіті і, повірте, не хочу, в мене рука не підніметься звільнити з посади класних суперових спеціалістів. Фактично, якщо мінус три 10-х класи – це вже не ліцей. Таким чином руками адміністрації влада намагалася зменшити мережу класів до такого стану, що потім він просто самоліквідується, – каже Юрій Курманський.

Директор додає: таке рішення обласна рада прийняла, оскільки віддала перевагу закладу, релокованому через повномасштабне вторгнення.

За поясненнями ініціативна група у складі батьків і вчителів пішла на прийом до голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк. До її кабінету запросили лише трьох людей з 30 присутніх та не впустили знімальну групу Суспільного. Голова профспілкового комітету ліцею Любов Пальміна після годинної розмови із головою розповідає:

Пояснюють звичайно тим, що немає фінансів. Пропонують, так, як і було попередньо, два 9-х, два 10-х класи.

Поспілкуватись з усіма представниками ініціативної групи не погодились ні голова обласної ради, ні її заступники. Не коментували нічого і Суспільному, натомість спрямували до офіційного пострелізу Хмельницької обласної ради.

У влади Хмельницького також своє бачення щодо обласного ліцею. Міська рада звернулась із листом до обласної ради, аби взагалі не набирати до обласного ліцею дітей з громади, розповів заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак:

Ми побачили, що в обласному ліцеї є великий дисбаланс в сторону того, що там більше половини дітей, які навчаються, це діти з нашої громади. Ми попросили розглянути питання щодо того, щоб або обмежити зовсім прийом дітей нашої громади в обласний ліцей, або дотримувати квоти (у 30% – ред.).

За словами посадовця наразі у Хмельницькій громаді функціонує 17 ліцеїв, в яких мають змогу навчатися місцеві випускники 9 класів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook