Новини
Духовність

Хмельниччина лідирує за кількістю переходів храмів до ПЦУ та кількістю московських церков, що залишилися

Напередодні Великодня ресурс Опендатабот підготував статистику щодо кількості переходів релігійних громад до Православної церкви України та кількості церков, що залишилися під проводом Московського патріархату, від початку повномасштабного вторгнення. Хмельниччина в цих рейтингах як в лідерах, так і в антилідерах. Попри те, що у Хмельницькій області зафіксовано найбільше переходів храмів від УПЦ (МП) до ПЦУ, кількість московських церков, що залишилися – також одна з найвищих серед областей в західному регіоні України.

За даними Єдиного держреєстру 8 097 церков, пов’язаних з Росією, досі діють на території України. Від початку великої війни їх кількість зменшилася всього на 685 громад. Найбільше церков перейшло до ПЦУ у Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях, інформує Опендатабот.

Пік переходів (після початку повномасштабного вторгнення) відбувся у 2023 році, коли до ПЦУ навернулося 386 громад. Одна уже починаючи з грудня минулого року і по квітень 2024 їх кількість зросла всього на 96 церков.

В розрізі областей цифри такі:

  • Київська область – 164
  • Хмельницька область – 155
  • Вінницька область – 75

Разом з тим, 8 097 церков в Україні досі пов’язані з країною-агресоркою. І радіти тому, що Хмельниччина в лідерах за кількістю переходів до ПЦУ, насправді зарано. Адже, нагадаємо, до того, як в Україні почався процес переходів храмів з УПЦ (МП) до ПЦУ, у Хмельницькій області нараховувалося найбільше церков Московського патріархату – 998.

Наразі у західному регіоні України Хмельниччина посідає друге місце за кількістю храмів, що все ще ототожнюють з Московським патріархатом. Їх, за даними Опендатабот, в області 476. Більше (ненабагато) лише у Закарпатській області – 489.

Попри таку велику кількість діючих проросійських церков, лише 22 з них вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні, уточнюють в Опендатабот.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook