Новини
Екологія

Близько 3000 гектарів уражених лісів виявили минулого року на Хмельниччині

Площа насаджень, на якій проводились лісозахисні заходи, на Поділлі торік становила лише 63 гектари. Тим часом позаторік зі шкідниками та хворобами боролися майже в п’ятдесят разів активніше – на площі 2984 гектари.

Під час війни складно дорікати лісівникам (як і будь-яким іншим робітникам інших галузей) на різке зниження показників. Лише поінформуємо про цифри захисту лісу.

Якщо про два минулі роки ми вже сказали, то зауважимо, що, до прикладу, у 2005-му та 2006-му захистили по понад дев’ять тисяч гектарів “легень планети”. В ці роки площа, на якій виявлено осередки шкідників і хвороб лісу, становила близько двох тисяч га. Як бачимо, боротьба відбувалася «із запасом».

А от торік виявлено близько трьох тисяч гектарів уражених лісів. І, нагадаємо знову, «лікували» лише 63 га. Причому, здається, не всі осередки хвороб зафіксували. Бо позаторік хвороби виявлені на площі 11,7 тисячі га, в 2021-му – 10,5 тисячі, 2020-му – 12,4 тисячі, 2019-му – 11,1 тисячі, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Сумнівно, що минулоріч шкідники несподівано вчетверо вгамували свій апетит після стабільного кількарічного показника в 10-12 тисяч уражених гектарів.

Ще раз підкреслимо: це не докір галузі, а попередження, що подільські ліси активно їдять жуки.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook