Новини
Офіційно

Працюючим пенсіонерам на Хмельниччині перерахують пенсії

У травні здійснюється автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, також паралельно у пенсійному фонді проводять вікові перерахунки. Хто з мешканців Хмельниччини має право на надбавку, розповіли у Пенсійному фонді.

Автоматичний перерахунок пенсії для працюючих пенсіонерів є обов’язковим, оскільки з часом, коли людина працює, страховий стаж у пенсіонера збільшується, отже і розмір пенсії має зрости.

Перерахунок пенсії проводиться для тих пенсіонерів, які станом на 1 березня, до прикладу, 2024 року, напрацювали від останнього призначення чи перерахунку пенсії не менше, як 24 місяці страхового стажу. Такий перерахунок проводиться з урахуванням стажу і заробітної плати: вибирається кращий коефіцієнт: або тільки стаж, або стаж і заробітна плата. І для тих, хто має менше, ніж 24 місяці страхового стажу, але від останнього перерахунку пенсії чи призначення пенсії пройшло не менше, ніж 2 календарних роки, – коментує заступниця начальника ГУ ПФУ у Хмельницькій області Юлія Ковальчук.

Перерахунок відбувається після того, як до державного реєстру надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за перший квартал 2024 року. Тобто – не раніше травня.

У Хмельницькій області на обліку перебуває понад 100 тисяч працюючих пенсіонерів. Зазвичай до перерахунку підпадає від 20 до 30 відсотків.

Перерахунок проводиться без звернення особи, органи Пенсійного фонду його проводять автоматично. Заробітна плата береться з реєстру застрахованих осіб загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закінчується перерахунок у кінці травня, тож у червні пенсіонери, які підпадають під зміни, отримують збільшені пенсійні виплати. Минулого року середній розмір підвищення становив 183 гривні.

Окрім цього паралельно у Пенсійному фонді вікові перерахунки.

До прикладу, пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, до пенсії встановлюється підвищення у розмірі 300 гривень. І якщо особа досягає, до прикладу, 70-річного віку у червні, то в травні ми їй перерахуємо вже з наступного дня після дати народження, до її пенсії буде призначена надбавка у розмірі 300 гривень, – додає Юлія Ковальчук.

Якщо особа досягла віку від 75 до 80 років, підвищення становитиме 456 гривень. Люди віком 80 років та старше можуть отримати надбавку у 570 гривень. У разі, якщо розмір пенсії перевищує 10 тисяч 340 гривень, таке підвищення не встановлюється.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook