Новини
Новини від читача

В парку у Хмельницькому відкрили скульптуру Пресвятої Богородиці

У хмельницькому дендропарку “Поділля” з’явилася нова скульптура, створена талановитим скульптором з Сум Олексієм Леоновим.

Про оновлення у дендропарку “Поділля” повідомили у соцмережах.

В дендропарку до Дня Героїв України було відкрито скульптуру Чудо Покрови Пресвятої Богородиці. Автор цієї прекрасної роботи – Олексій Леонов – Заслужений художник України, член Національної Спілки Художників України. Подібна скульптура знаходиться на території Софії Київської в Києві. А тепер і наше місто прикрашатиме та оберігатиме Свята Богородиця. Це справжнє місце сили, місце духовних устремлінь серця, місце Краси,написала хмельничанка Ірина Новокшонова.

На відкритті був автор роботи – Олексій Леонов.

Довідка: Олексій Леонов народився 1982 року в Сумах. З дворічного віку розпочав ліпити з пластиліну, з п’яти — активно займається в київській художній студії. Потім були роки успішного навчання в Державній художній школі ім. Т. Г. Шевченко в Києві.

1999 року Олексій вступив до Національної академії образотворчих мистецтв і архітектури (Київ). Тут починається справжня активна діяльність скульптора — напружена робота по вісім, а іноді, і по шістнадцять годин на добу. При цьому молодому скульптору завжди допомагали особливості його характеру – величезна працьовитість і самодисципліна. Під час навчання Олексій Леонов брав участь у багатьох виставках і конкурсах.

2002 року скульптор отримав звання лауреата Всеукраїнської олімпіади з естетики. У 2005 році — блискуче захистився в майстерні Валерія Швецова Національної академії образотворчих мистецтв і архітектури: його дипломною роботою стала скульптура «Микола Реріх». Цього ж року вступив до аспірантури. Його науковим керівником був академік Василь Бородай.

Одним із векторів творчості є інтерес до візантійського і давньоруського іконопису, осмислен­ня багатовікового багатства східних культур. Майстер має свій неповторний творчий стиль. Він працює з шамотною глиною. Техніка шамоту дозволяє зберегти всі особливості авторського ліплення і зближує її з технікою олійного живопису, при якій твір від задуму до завершення створюється самим автором. Олексій Леонов володіє ще однією важливою для мистецтва скульптури якістю, — його образи наповнює притягальний, інтуїтивно відчутний процес внутрішнього життя — живий вогонь духу. Також використовує бронзу, штучний камінь.

Важливе місце в творчості скульптора займають жіночі образи. Жіноча суть — захисниці, матері, дарувальниці, натхненниці — розкрита в скульптурах Олексія Леонова у всьому різноманітті. «Цариця Небесна», «Покровителька світу», «Покрова», «Аспазія», «Валькірія», «Муза філософії» — яскраві тому приклади.

Великий вплив на творчість скульптора здійснили життя та діяльність родини Реріхів — мислителів, художників і філософів. Низка творів Олексія Леонова створена за мотивами картин Миколи Реріха, творчість і філософські погляди якого автор глибоко вивчає і розділяє. Це скульптури: «Рігден Джапо» (за картиною «Наказ Рігден Джапо»), «Страж» (за картиною «Страж входу»), «Покровителька Миру» (за картиною «Свята Покровителька») та багато інших. Скульптор пояснює це тим, що твори великих майстрів є як би вікнами до вищих світів краси.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook