Новини
Події

Гендерний профіль області презентували у Хмельницькому

Однакова кількість жінок та чоловіків серед населення області, але є проблема з працевлаштуванням жінок, а також збільшення випадків домашнього насильства. Такий вигляд має гендерний профіль Хмельниччини під час воєнного стану, який презентував вчора, 28 травня, у Хмельницькому Український жіночий фонд. Гендерний профіль було розроблено в межах проєкту «Її сила: підтримка жінок України в часи війни та відновлення».

Під час презентації гендерного профілю, зокрема, обговорили інформацію, яка зображує виявлені відмінності рівнів участі жінок і чоловіків, реалізації їхніх прав та можливостей у тій чи іншій сфері життєдіяльності суспільства та доступу до ресурсів.

З одного боку, в нас рівне населення чоловіків та жінок в сільській та міській місцевості. Разом з тим, жінки зараз зіштовхуються з проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням, тому що, попри кількість вакансій, які є, в нас 70% жінок, які хочуть працювати – не працевлаштовані,прокоментувала журналістам Суспільне Хмельницький експертка Українського жіночого фонду, професорка Хмельницького університету управління та права Олена Черняк.

За її словами, такий показник пов’язаний із перевагою на ринку праці вакансій, які в суспільстві вважаються чоловічими. Так, у 2023 році кількість вакансій на Хмельниччині збільшилася на 61 тисячу.

Це переважно чоловічі професії, на які жінки не йдуть навчатися і не можуть забезпечити вимоги працедавців. На сьогодні стоїть гостре питання, щоб перенавчати жінок на умовно чоловічі професії. Ми бачимо нестачу, до прикладу, водійок великого транспорту, тому, що в жінок не має права на керування такими авто, а чоловіки зараз перебувають у ЗСУ. Це, як наслідок, тієї системної проблеми, яка була на території України, й у всьому світі в тому числі існує зараз розподіл на умовно чоловічі й жіночі професії, – наголосила Олена Черняк.

Нагадаємо, на початку року у Хмельницькому відкрили хаб гендерної просвіти.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook