Новини
Події

Хмельницький посадовець виграв справу про захист честі та гідності у місцевого інтернет-видання

Заступник Хмельницького міського голови, Директор департаменту інфраструктури міста Хмельницького Василь Новачок розповів про результати розгляду у суді справи про захист честі, гідності та ділової репутації, які було порушено публікацією на сайті місцевого видання. За рішенням суду, поширену неправдиву інформацію має бути видалено, спростовано, посадовець має отримати вибачення від журналістів та компенсацію моральної шкоди.

Цитуємо допис Василя Новачка:

Суд зобов’язав Медіа-холдинг «Всім» спростувати інформацію і вибачитися!

Друзі, прошу поширення. За правду потрібно боротись, особливо, коли ти впевнений у своїх діях та невинуватості, і працюєш чесно та відповідально!

Мабуть всі пам’ятають, як у липні минулого року, мене було безпідставно звинувачено, у злочинних діях, які я не вчиняв. Тоді ці фейкові новини набули чималого розголосу. Як і обіцяв, я звернувся до суду з позовом про захист честі і гідності. Бо був повністю впевнений у своїй правоті!

І от учора суд виніс вирок.

“Визнати інформацію, що висвітлена у статті “Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення коштів” від 25.07.2023 року на інформаційному ресурсі vsim. ua – недостовірною та такою, що порушує немайнові права Новачка Василя Пилиповича на повагу до честі, гідності та недоторканість ділової репутації…” Суд також зобовʼязав видання видалити статтю, спростувати інформацію в той самий спосіб, офіційно вибачитись і сплатити моральну шкоду.

Далі текст ухвали на фото.

Власне іншого рішення і не могло бути, адже всі звинувачення абсолютно безпідставні і надумані.
Кошти призначені для виплати судом, після їх надходження будуть перераховані на підтримку Українського Війська.

Дуже прикро, що навіть в умовах великої війни бажання хайпу і великої кількості переглядів, керує людьми, які свідомо вигадують і поширюють відверту брехню.

Друзі, сьогодні дуже важливо перевіряти інформацію, зберігати інформаційну гігієну і не довіряти різним фейкам, хайпу і дезінформації. Дуже часто метою цих “сенсацій” і “відкриттів”, є розхитування суспільства в умовах війни. Це точно не на користь нашій країні і аж ніяк не наближає перемогу.

Дякую всім, хто був поряд весь цей час і підтримав, дякую адвокату Ксьондзик Ю.Ю. за юридичний супровід. Працюємо далі на благо нашого міста і Української Держави.

Однак, рішення суду ще не набрало законної сили та може бути оскаржене в апеляційному суді протягом 30 днів з дня його проголошення.

Відреагували на рішення суду також у медіа-холдингу “Всім”.

Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів (ДОПОВНЕНО), — стаття із такою назвою була опублікована на сайті vsim.ua в липні 2023 року. У ній, на основі даних із відкритих джерел, було описано кримінальне провадження. За версією поліції, Василь Новачок (заступник міського голови Хмельницького, директор департаменту інфраструктури міста) організував схему, в яку залучив ще чотирьох чиновників Хмельницької міської ради. За попередніми підрахунками, вони завдали шкоди бюджету на 1 мільйон гривень.

Наше видання дізналося про цю справу із публікації іншого ЗМІ. Журналісти «ВСІМ»  зібрали більше деталей. Зокрема, імена чиновників, про яких йдеться в матеріалах справи, які розміщенні в судовому реєстрі. Зробили це шляхом співставлення вказаних там посад чиновників із тим, хто у вказаний період. Ці дані є у вільному й відкритому доступі. До прикладу, вже багато років єдина людина у Хмельницькому займає відразу дві посади — заступника міського голови та директора департаменту інфраструктури міста. Це Василь Новачок. Це є загальновідомий факт і про це вказано в багатьох документах міської ради. Співставляти факти й розповідати суспільству про діяльність влади – звичайна робота журналістів.

Додатково нами було взято коментар у Василя Новачка, в якому він прокоментував інформацію щодо згаданої вище справи. У ній він підтвердив наявність кримінального провадження.

Так працюють журналісти. Вони дізнають більше, розслідують, підтверджують інформацію й розповідають про суспільно важливі теми. Зокрема про те, що група чиновників може бути причетною до розкрадання бюджетних коштів. 

Згодом Василь Новачок подав позов на наше видання, вважаючи, що наша стаття зіпсувала його честь, гідність та ділову репутацію. Захотів, щоб ми спростували інформацію та заплатили йому 500 тисяч гривень моральної компенсації. При цьому його захист спирався на висновки поліграфолога та психолога. 

Хмельницький міськрайонний суд прийняв рішення, що наша стаття є недостовірною інформацією і має бути видалена. Також у рішення йдеться про спростування інформації, офіційне вибачення та компенсацію 5 тисяч гривень.

Наше видання не погоджується з таким рішенням і буде подавати апеляцію. Вважаємо, що при написанні даної статті ми діяли відповідно стандартів, а подібні рішення є ні чим іншим, як тиском на незалежну журналістику. Адже ми просто зробили свою роботу й розповіли про те, що поліція відкрила кримінальне провадження і вважає, що чиновники причетні до розкрадання бюджетних коштів. 

Чиновник своєю перемогою в суді маніпулює на свою користь. Він поширив на своїй сторінці допис про рішення. У ньому пише, що саме ми звинувачуємо його. Але звинувачуємо не ми, а поліція. Не ми вирішили, що Василь Новачок та інші чиновники можуть бути причетні до розкрадання бюджетних коштів. Так вважає слідство. І, згідно із даними в судовому реєстрі, кримінальне провадження досі не закрите.

Василь Новачок також пише, що всі звинувачення є безпідставними і надуманими. Але, нагадаємо, звинувачує його слідство, а не журналісти. Але, чомусь, чиновник вирішив, що простіше боротися із журналістами, а не з поліцією. І, чомусь, він подався до суду лише на наше видання. Але про цю справу писали й інші. І, нагадаємо, не ми перші. І не лише ми назвали імена чиновників.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook