Новини
Культура

Хмельницькі музейники долучились до міжнародної конференції у Берліні

«Від кризи до майбутнього: нові відповідальності для музеїв в Україні» – на загальну дискусію під такою назвою об’єдналась у столиці Німеччини найбільша чисельність українських музейників з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Представники 107 музеїв з усієї України протягом 28-29 травня в межах конференції обговорювали варіанти створення першочергових стратегій роботи музейної сфери України в умовах сьогоденної війни.

Крім того, запрошені українські музейники під час численних заходів з обміну досвідом мали можливість не тільки поглибити горизонтальні професійні внутрішні зв’язки, а й поспілкуватися з польськими та німецькими колегами про культурну царину.

Ініціатором події стала польська платформа OBMIN, заснована  влітку 2022 року саме для українських музеїв, задля сприяння пізнанню та розумінню українського мистецтва та культури за межами України, як частини спільної європейської культурної спадщини. Подія фонду OBMIN у Берліні мала на меті  об’єднати закордонних спікерів у підтримці України та її громадян в справі збереження культурної спадщини.

Хмельниччину на платформі OBMIN презентують одразу два музеї області – художній та краєзнавчий.

На панельних дискусіях та обговореннях профільні спеціалісти торкнулися наступних питань:

  • Місія музеїв у муніципальній та обласній відбудові.
  • Роль музеїв у зміцненні громадянського суспільства.
  • Українська культура як частина європейської спадщини: захист, відновлення, комунікація.
  • Транснаціональні перспективи спадщини та пам’яті у Східній Європі: відповідальність музеїв за розповіді під час війни.

Хмельницький обласний художній музей на конференції представили його директорка Ольга Долінська:

Німецьким та польським колегам, донорам, урядам говорили про біду, руйнування і знищення української культурної спадщини, що варварськи чинить російська армія. Говорили, на які труднощі натрапляють у своєму щоденні музейники і як, попри брак кадрів, мізерні зарплати і недосконалість законодавства, знаходять додаткові можливості для реалізації проєктів, ідей та задумів.

Підсумком конференції стало прийняття 10 фундаментальних принципів, які декларують нові відповідальності музеїв в умовах повномасштабної війни та повоєнної відбудови. Зазначимо, що цей документ буде представлено на черговій конференції UNESCO по відновленню культурного сектору України, яка відбудеться у Вільнюсі 6-7 червня. Тож чекаємо гарних новин для культурних установ нашої держави.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook