Новини
Суспільство

Понад 100 тисяч боргу нарахувала УМК мешканцям двох будинків у Хмельницькому

Управляюча муніципальна компанія “Центральна” нарахувала понад стотисячний борг мешканцям двох п’ятиповерхівок в середмісті Хмельницького. Жителі не розуміють, звідки взялася така заборгованість, та підозрюють управляючу компанію у приписуванні послуг, які не надавалися.

За інформацією Суспільне Хмельницький, йдеться про будинки №№ 45 та 47 на вулиці Кам’янецькій, мешканцям яких управляюча муніципальна компанія “Центральна” нарахувала борг 110 тисяч гривень за надані послуги.

Я не знаю, як він може утворитися, якщо мешканці сплачують комунальні послуги, – розповідає житель будинку №47 Сергій Здоровик.

В управляючій муніципальній компанії кажуть, борг – не за квартплату.

Прибирання прибудинкової території, утримання внутрішньобудинкових мереж, поточний ремонт конструктивних елементів будинку – за всі ті послуги в них як би утворився борг, – прокоментувала заступниця директора УМК Раїса Бондар.

Сергій Здоровик каже, разом зі старшим будинку №47 Аркадієм Волошиним вивчали документи, надані управляючою муніципальною компанією, та виявили невідповідності.

Квітники в нас як газон, косять вони. Ну, вони ж, по суті, не косять, вони там нічого не роблять. Ми самі квіти садимо, самі прибираємо звідти. Входи в підвал ніхто не прибирає – воно входило, ніби там кожен день прибиральниця прибирає. Я вважаю, що це ЖЕК якісь приписки робить за виконані роботи і зайві гроші з нас знімає, – каже Сергій Здоровик.

Раїса Бондар запевнила журналістів, що на всі надані послуги є акти виконаних робіт.

Більшість актів виконаних робіт підписував не я. Просто розчерк такий, і все. Було таке, що один працівник прийшов і каже мені: “Підпиши, будь ласка, акт”, а я подивився і кажу: “Цього не робилося, я підписувати не буду”. Він каже: “Ну і не треба, я сам підпишу”. Я там знайшов дуже багато приписок по об’ємах робіт по нашій прибудинковій території, – коментує старший будинку Аркадій Волошин.

За його словами, мешканці незадоволені й якістю наданих послуг, а на своєму подвір’ї чимало роблять самотужки та коштом мешканців:

Скільки ми тут з сусідом робили! Ми купили за свої гроші самшит, насадили, обрізали знизу дерева. Взимку, поки о восьмій годині приходить наш двірник, у нас вже весь асфальт почищений, ми весь сніг відкинули. Ми сплачуємо за послуги, які не надаються. Вони додають в акти виконаних робіт об’єми.

Заступниця директора УМК “Центральна” Раїса Бондар зазначила, що це не борг, а перевитрати по будинках.

На цю суму були виконані роботи, які були більшими, ніж надходження плати за управління будинком. У зв’язку з тим, що в нас піднялися заробітні плати за період, коли тарифи приймалися в 2021 році, в нас підвищилась і вартість матеріалів, і мінімальна заробітна плата – все.

Адвокат Вячеслав Тарадуда зазначив: жильці та їхні управителі мають керуватися 712-ю урядовою постановою:

Якщо виставлена сума за надані послуги, а вона фактично не надана, то є підстави для складання акту-претензії і перерахунку суми заборгованості. Акт-претензія складається жителями будинку, відповідно, надається організації, яка обслуговує будинок. Коли вчасно такий акт не був складений, слід звертатися до суду.

Суспільне Хмельницький поцікавилось у Раїси Бондар, як саме мешканці погашатимуть борг.

Їм нічого не будуть піднімати. Ніхто не вимагає відшкодувати їх миттєво. От в них виконані якісь роботи, значить, не будуть там поточні ремонти виконуватися і за рахунок їхніх сплат за управління ці борги будуть поступово згасати, – пояснила заступниця директора.

Старший будинку Андрій Волошин розповів, що має порадитися з усіма мешканцями та вирішити, як саме їм слід чинити: погодитися на умови управляючої компанії чи все-таки подавати до суду.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook