Новини
Офіційно

Форум про права людини в умовах війни відбувся у Хмельницькому

Вчора, 14 червня, в обласному центрі відбувся регіональний форум під назвою «Права людини в умовах війни: Хмельниччина». Захід зібрав представників влади, правозахисних організацій, громадськості, аби обговорити актуальні питання дотримання прав людини в умовах воєнного стану.

Метою заходу було ознайомлення присутніх зі Щорічною доповіддю Уповноваженого, її презентація з врахуванням регіонального аспекту та висвітленням ситуації щодо додержання прав людини в Хмельницькій області; пошук механізмів подолання викликів в умовах воєнного стану з метою забезпечення дотримання прав і свобод людини і громадянина.

Розпочинаючи форум до учасників у відеоформаті звернувся Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець та презентував Щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році.

У своїй вітальній промові Сергій Тюрін наголосив, що попри виклики, спричинені війною, Хмельниччина активно працює над підтримкою внутрішньо переміщених осіб, розвитком економіки, допомогою ЗСУ та ветеранам, забезпеченням доступу до інформації та захистом прав людини.

“На Хмельниччині постійно проживають понад 70 тисяч ВПО. Для них обладнано 51 локацію для проживання. Діє обласна програма підтримки ВПО, а також 34 програми в громадах. На територію області перемістили виробничі потужності понад 100 підприємств, створивши 300 робочих місць. Також функціонують релоковані з окупованих територій заклади вищої та передвищої освіти. Велика увага приділяється допомозі Збройним Силам України. Затверджено обласну програму соціальної підтримки ветеранів війни та їхніх сімей. Створено Управління з питань ветеранів та відділи підтримки ветеранів при РВА. Навіть в реаліях суворої війни, ми маємо думати і піклуватися про людей, їх права та свободи й надавати всебічну допомогу. Працюємо на Перемогу, товариство. Тож я бажаю плідних обговорень, та налагодженню взаємодії та спільних алгоритмів співпраці”, – зазначив очільник області.

Представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва презентувала Щорічну доповідь Уповноваженого з прав людини за 2023 рік, акцентуючи на регіональних аспектах. Вона детально зупинилася на порушеннях прав людини, які мали місце в Хмельницькій області, та на заходах, вжитих для їхнього захисту.

Другий блок форуму був присвячений панельним обговоренням. Учасники дискутували про такі теми, як забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, захист прав ветеранів та ветеранок в громадах області.

Заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв у своєму виступі розповів про забезпечення прав ветеранів і ветеранок на Хмельниччині. Він наголосив, що влада на місцях робить усе можливе, щоб допомогти цій категорії населення адаптуватися до мирного життя та отримати необхідну підтримку.

За результатами форуму налагоджено взаємодію та спільні алгоритми співпраці між органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськими та релігійними організаціями, благодійними фондами, правозахисниками з метою забезпечення реалізації конституційних прав людини і громадянина в період воєнного стану, а також напрацювання законодавчих ініціатив щодо дотримання прав людини.

За інформацією Хмельницької ОВА

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook