Новини
Суспільство

Розмір аліментів на дітей збільшено на 20% та визнано власністю дитини

Президент України підписав «Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання» № 4928, що передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30 до 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Відповідно до закону розмір аліментів має бути достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Окрім того, встановлено, що спосіб стягнення аліментів визначає той із батьків, із ким проживає дитина. Закон також визначає, що аліменти є власністю дитини, а той із батьків, на чиє ім’я їх виплачують, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

До того ж батьки мають право звернутися до суду із заявою про видання судового наказу про стягнення аліментів у розмірі чверті доходів платника аліментів на одну дитину, третини доходів — на двох дітей, половини доходів — на трьох і більше дітей, але не більше ніж 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Нагадаємо, прожитковий мінімум у 2017 р. в Україні для дітей до 6 років становить із 1 січня до 30 квітня — 1355 грн, із 1 травня до 30 листопада — 1426 грн, із 1 грудня — 1492 грн. Для дітей від 6 до 18 років прожитковий мінімум із 1 січня до 30 квітня становить 1689 грн, із 1 травня до 30 листопада — 1777 грн, із 1 грудня — 1860 грн.

Автор: Адміністратор сайту