Новини
Інфраструктура

Енергопостачання Хмельницької громади здійснюється в аварійному режимі

Три дні Хмельницький, як і Хмельницька громада, і, власне, частина області, проходить випробування на міцність. Від понеділка, коли три російські ракети поцілили у підстанцію, що живить обласний центр електроенергією, схоже, ніхто не може гарантувати, чи буде місто та міська громада найближчим часом зі світлом. Ті ж питання хвилюють і мешканців інших громад. Тим часом влада різних рівнів перебуває в інформаційному дисонансі у повідомленнях, які видає на загал.

Близько шести годин провели без світла, води, мобільного зв’язку та інтернету хмельничани у понеділок, 10 жовтня, коли по Україні (і по Хмельницькому в тому числі) було завдано ракетних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури. На стільки ж часу поринули у темряву декілька мікрорайонів Хмельницького увечері вівторка 11 жовтня. Обійшлося, щоправда, без тотального блекауту, адже принаймні інтернет та мобільний зв’язок працювали – бо світло зникло не скрізь.

Середа, 12 жовтня, теж не потішила хмельничан. Близько 9 ранку енергопостачання припинилося майже у всьому місті. І знову – ні мобільного зв’язку, ні інтернету, ні інформації про потенційні загрози (можливі повітряні тривоги) та про те, що відбувається і коли це закінчиться.

За шість годин відсутності світла в обласному центрі від влади Хмельницької громади було аж два повідомлення:

о 9.31

та через 5 годин – о 14.26

Повідомляючи про те, що “заживлення споживачів – аварійне, отже, можуть бути перепади в напрузі”, міський голова Хмельницького разом з тим зазначив, що “до кінця дня планується відновлення основного живлення”.

А ще через шість годин вже начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій підсумував день, повідомивши про те, що “електропостачання майже повністю відновлено в Хмельницькій тергромаді”, але “електропостачання відновлено в аварійному режим”. Та закликав зменшити споживання електроенергії не лише в озвучені раніше вечірні години пік – з 17-ї до 22-ї години, а й у ранкові: з 8-ї до 11-ї.

Оскільки це була остання інформація за вчорашній день, можна, напевно, вважати її ключовою – енергопостачання Хмельницького та громади все ще є аварійним та залежним від свідомості споживачів. А отже найближчими днями хмельничанам, в першу чергу, потрібно взяти себе в руки та на деякий час відмовитися від бездумного використання всього, що можна ввімкнути в електромережу. А саме:

Нагадаємо, віялові відключення електроенергії у деяких мікрорайонах анонсували у Хмельницькому. Щоправда, графіка цих відключень поки що немає.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook