Новини
Події

На Хмельниччині селяни погрожують самосудом трьом братам, якщо їх не залишать під вартою

Кілька десятків обурених мешканців села Слобідка Охримівецька на Віньковеччині зібралися під стінами районного суду. Селяни вимагають залишити під вартою трьох братів, котрі не один рік тероризують село, а напередодні побили сусіда. З численними травмами чоловік потрапив до лікарні. Батька трьох малолітніх дітей не просто жорстоко побили, але й намагалися задушити.

– Я прошу, я благаю допомоги, – втираючи сльози, каже дружина потерпілого Наталія Потупа. – Вони ж ні перед чим не зупиняться. Після того, як чоловіка побили, мені не раз погрожували. Казали, ти і твої діти наступні. Я боюся. Вони ж чоловіка вбивали на моїх очах.

Зараз чоловік лежить на лікарняному ліжку травматологічного відділення Віньковецької районної лікарні.

Конфлікт мав місце 21 липня о п’ятій ранку. Микола Колтуновський саме їхав косити траву, коли його перестрів молодший з братів Добрянських.

– Я їду мотоблоком, коли з воріт виходить Льоня, – розповідає Микола Колтуновський. – Почав мене обзивати. Я зупинився, тоді підійшли Олег з Володимиром. Один б’є мене кулаком у голову, інший закидає мотузку на шию і валить на землю. Почали ногами бити.

Трійця била по спині і ребрах, але найбільше цілили у голову. За словами потерпілого, тортури продовжувалися понад півгодини.

– Один тягне за мотузку, накинуту на шию, інші двоє б’ють, – продовжує Микола. – Коли один втомлюється, за мотузку тягне інший, і все продовжується. Коли приїхала карета швидкої допомоги, навіть лікарів до мене не пустили.

Медикам дозволили оглянути потерпілого лише після приїзду поліції. Зважаючи на важкість заподіяних травм, трьох братів затримали. Селяни вимагають, аби братів залишили під вартою. За словами місцевих, родина Добрянських уже кілька десятиліть поспіль тероризують все село.

– Це вже триває не один десяток років, – говорить Федір Ковальчук. У 90-х роках чоловік працював оперативником у райвідділі міліції. – Все тягнуть, що лежить і гарно, і погано. Часто місцевим погрожували. Їх не раз притягували до відповідальності, але довести крадіжки не змогли. Тож Добрянські відбувалися адміністративними покараннями. А тут уже до такого дійшло. Якщо їх залишити на волі, вони ж завтра когось уб’ють.

– Або ви залишите їх під вартою, або ми влаштуємо самосуд, – кричить з натовпу кремезний чоловік.

Голова Охримівецької сільради Сергій Козачок також негативно характеризує сім’ю Добрянських.

Батько затриманих захищає синів. Чоловік каже, що Микола перший напав на молодшого сина.

– Бере ключ на 46 і б’є молодшого по шиї, а потім старшого по голові, а середнього по ногах, – каже Олександр Добрянський. – Хлопці його кинули і притримали.

Натомість люди не вірять чоловікові.

– Та вони мені погрожували спустити кров, як зі свині, – каже Леоніда Штойко. – І це при онукові, котрому виповнився лише рік.

– Ми вимагаємо, аби їх залишили під вартою, – долучається до розмови Володимир Великий. – Бо вони завтра покупляють довідки, що неосудні.

За словами лікарів, Миколу Колтунівського привезли до лікарні у критичному стані.

– Потерпілий був доставлений до лікарні у критичному стані, – розповідає головний лікар Віньковецької райлікарні Сергій Ковальський. – Встановили діагноз: політравма, множинні переломи ребер злів та справа, множинні забійні рани тулуба та голови, велика странгуляційна борозда на шиї, травматичний шок.

За словами медиків, зараз чоловік йде на поправку.

Наразі відомо, що Олегу Добрянському обрали запобіжний захід 60 діб тримання під вартою, або заставу у 50 тис. грн. Щодо інших двох братів триває судове засідання.

Автор: Алла Самойленко