Новини
Події

На Хмельниччині майже чотири сотні споживачів з власної вини залишилися без газу

З початку року газівники  уже провели інвентаризацію газових приладів у 89 тис.споживачів газу Хмельниччини. Через виявлені порушення майже 400 мешканців області залишилися без газу.

Серед найпоширненіших порушень – самовільне встановлення газового обладнання, використання несправних приладів та порушення у роботі димовентиляційних систем. 

Перевірка газівниками здійснюється щомісяця комплексно відповідно до затверджених графіків. При цьому перевіряється герметичність системи газопостачання, наявність тяги у димовентиляційних каналах, а також  відповідність встановлених приладів до зареєстрованих.

«Досить часто споживачі переплановують приміщення, з’єднуючи житлові кімнати з кухнями та приміщеннями, в яких працюють газові прилади, що є неприпустимим.  Крім того, не перевіряють тяги, втручаються в роботу димовентиляційної системи, наражаючи на небезпеку цілий будинок чи під’їзд, – говорить головний інженер ПАТ «Хмельницькгаз» Сергій Смолінський. – Найчастіше виявлені нами порушення пов’язані з експлуатацією несправних та вживаних газових приладів, їх самовільними ремонтами».

Літо – найкращий час для приведення у відповідність газових приладів та системи газопостачання. Для цього необхідно звернутися у Центри обслуговування клієнтів або газові компанії за місцем проживання. Крім того, важливо перевірити димо-вентиляційну систему.

Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватному секторі – на власників (орендарів). Саме балансоутримувач  повинен перевіряти або залучити фахівців сторонніх організацій, які мають відповідні дозволи Держпраці на проведення даного виду робіт.

Джерело

Автор: Алла Самойленко