Новини
Події

Ветерану Другої світової війни з Ізяслава Миколі Кононенку – 95 років

На Хмельниччині свій 95-річний ювілей відсвяткував ветеран Другої світової війни, полковник Микола Микитович Кононенко.

Із цією визначною подією ювіляра 19 серпня  привітали заступник голови Ізяславської райдержадміністрації Володимир Левченко, голова районної ради Організації ветеранів України Лідія Загоруй та член президії ради ветеранів Алевтина Лисай. Вони вручили Миколі Кононенку грамоту районної державної адміністрації та районної ради.

Чимало ювіляру довелося пережити на довгій ниві свого життя. Народився він у селі Підставки на Сумщині. Після школи пішов вчитись на ветлікаря. Ще зовсім юним Микола Кононенко у 1941 році пішов на фронт.

Ветеран пройшов через горнило Другої світової війни від самого початку і до кінця. На фронті він отримав поранення та контузію. Довгоочікувану перемогу зустрів у Німеччині.

За бойові звитяги нагороджений медалями «За бойові заслуги» (1942 р.),  «За бойові заслуги» (1945 р.) та  орденом «Великої Вітчизняної війни» ІІ ступеня (1985 р.), має інші відзнаки.

Військова служба, яку він почав у званні  сержанта, загартувала хлопця, додала досвіду. Коли юнак повернувся зі служби у Німеччині (1948 рік) до рідної домівки, зустрів свою майбутню  дружину, із якою прожив 65 років.Подружжя   виховало трьох дітей, які, у свою чергу, подарували їм чотирьох онуків, двох правнуків та двох праправнуків. Велика родина огорнула сивочолого ветерана своєю ніжністю, турботою і любов’ю.

Для Миколи Микитовича сорокові роки – це мірило вчинків на все життя, а закони совісті і честі не мають терміну давності.  Старенькому особливо сьогодні дуже важко усвідомлювати, що мир і спокій, який вони героїчно виборювали для рідної неньки України понад сім десятків років тому, знову під загрозою, що Батьківщина знову втрачає своїх кращих синів у боротьбі за незалежність.

Дивлячись на ветерана, все більше хочеться, щоб нарешті закінчилася війна, щоб більше не гинули молоді хлопці на Сході України, щоб прийшов мир на нашу землю.

Гості  побажали ювіляру міцного здоров’я, благополуччя, довголіття, підтримки і уваги близьких людей.

“Душевна щедрість і доброта Миколи Микитовича,  життєвий шлях, любов до рідного краю є яскравим прикладом для наслідування молодим поколінням, взірцем служіння народу та Батьківщині” – зазначив Володимир Левченко.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець