Новини
Суспільство

У жителів області поменшало бюрократичної тяганини

В Україні запрацювала перша автоматизована електронна адміністративна послуга – реєстрація повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта. Вона поширюється на будівництво приватних, садових та дачних будинків заввишки не більше двох поверхів та площею до 300 м2, та господарських будівель, споруд і гаражів.

Сервіс звільняє українців від бюрократичної тяганини і дозволяє оформити право на власне будівництво в кілька кліків навіть не виходячи з дому. Для цього користувач заповнює електронну форму, програма миттєво обробляє внесені дані й одразу надсилає відповідь про реєстрацію повідомлення.

Нова е-послуга передбачає електронну взаємодію з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно Мін’юсту. Користувачам не треба власноруч вносити у форму відомості про земельну ділянку, на якій планується будівництво. Після введення кадастрового номера  всі потрібні дані «підтягнуться» автоматично,  унеможливлюючи помилку.

Такий формат отримання адмінпослуги дозволить громадянам швидко й прозоро розпочати власне будівництво.

Електронними послугами у сфері будівництва можна скористатися на оновленому Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги» та на сайті електронних сервісів ДАБІ e–dabi.gov.ua.

Для реєстрації повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта потрібні: електронний цифровий підпис, оформлене право власності на земельну ділянку та будівельний паспорт.

У разі потреби отримати консультацію можна за номером телефонної гарячої лінії ДАБІ – 0 800 210 011.

Джерело

Автор: Тетяна Правдива